ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές κατά Ισραήλ από τον αρχηγό της Χεζμπολάχ - «Τα αντίποινα δεν έχουν έρθει ακόμη»

Νέες απειλές κατά Ισραήλ από τον αρχηγό της Χεζμπολάχ - «Τα αντίποινα δεν έχουν έρθει ακόμη»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) 

AP Photo/Hussein Malla

«Χτύπημα - απάντηση» κατά του Ισραήλ, μετά τις δολοφονίες Χανίγια και Σουκρ, προανήγγειλε σε ομιλία του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, λέγοντας ότι Χεζμπολάχ και Ιράν έχουν υποχρέωση να προχωρήσουν σε αντίποινα, με τη δήλωσή του να εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία για μία γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

O ίδιος απέφυγε επιμελώς να δώσει χρονικό ορίζοντα για το χτύπημα, καθώς, όπως είπε, «η αβεβαιότητα σχετικά με την ημερομηνία της απάντησης αποτελεί μέρος της τιμωρίας προς το Ισραήλ».

Νέο πυραυλικό μπαράζ από τη Χεζμπολάχ με πάνω από 30 ρουκέτες

Η απάντηση της Χεζμπολάχ, τη στιγμή που μιλούσε o Nασράλα, ήταν νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας περισσότερες από 30 ρουκέτες προς τις βόρειες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις IDF.

Από τη νέα επίθεση τραυματίστηκαν τρία άτομα ενώ οι αρμόδιοι ζητούν από τους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια.

Νωρίτερα, ο Νασράλα είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ έχει δίκιο να φοβάται επίθεση από τον «άξονα της αντίστασης», καθώς δεν είναι η δύναμη που ήταν κάποτε, διεμήνυσε σε ομιλία του, διατηρώντας ζωντανούς τους φόβους για μία ολοκληρωτική σύγκρουση με την εμπλοκή και του Ιράν.

Ακόμη κάλεσε τα μέλη του υποστηριζόμενου από το Ιράν «άξονα αντίστασης» στο Ιράκ και την Υεμένη να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη Γάζα παρά τις «δυσκολίες και τις θυσίες», και τις άλλες αραβικές χώρες να «αφυπνιστούν απέναντι στον κίνδυνο που απειλεί την περιοχή».

«Ο ισραηλινός κίνδυνος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί θάβοντας το κεφάλι μας στην άμμο, διότι ο εχθρός δεν έχει κόκκινες γραμμές» τόνισε.

«Η αντίδρασή μας θα είναι αποτελεσματική»

«Η αντίδρασή μας θα είναι ισχυρή και αποτελεσματική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νασράλα. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τελευταίες επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ «δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίποινα που υποσχεθήκαμε, τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμη».

Σύμφωνα με τον Νασράλα, το Ισραήλ δεν είναι πλέον η ανίκητη δύναμη που νίκησε τους μεγαλύτερους αραβικούς στρατούς σε προηγούμενους πολέμους, καθώς, όπως είπε πρέπει να βασίζεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και ορισμένων αραβικών χωρών για να αμυνθεί απέναντι σε μια αναμενόμενη ιρανική επίθεση.

Ακόμη κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εμποδίσει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και υποστηρίζει ότι το σύνθημα «Από το ποτάμι στη θάλασσα» αντανακλά τις ισραηλινές και όχι τις παλαιστινιακές φιλοδοξίες.

«Η αντίσταση συνεχίζεται. Και η κλιμάκωση της αντίστασης αυξάνεται. Ισχυρότερες και πιο ευεργετικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Η Παλαιστίνη, η Γάζα και η Δυτική Όχθη είναι τα κύρια πεδία μάχης», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Πυρά» κατά των ΗΠΑ

«Πυρά» έστρεψε κατά των ΗΠΑ για την «υποκρισία» τους να υποστηρίζουν το Ισραήλ στις υποτιθέμενες «σφαγές» του εναντίον Παλαιστινίων και Λιβανέζων αμάχων, ενώ είπε ότι είναι ψεύτες και ότι δεν θέλουν τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. «Για 30 χρόνια, οι Αμερικανοί ήταν σιωπηλοί. Ήταν σιωπηλοί. Τώρα, υπό το φως των σφαγών και της εξέγερσης, ακόμη και οι φοιτητές ξεσηκώνονται... Η αμερικανική κυβέρνηση μιλάει τώρα για μια λύση δύο κρατών. Όλα αυτά είναι ψέματα. Αυτό είναι υποκρισία. Αυτά είναι κενά λόγια. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή βούληση πίσω από αυτό. Η απόδειξη; Διότι κάθε φορά που ο ΟΗΕ προσπαθεί να περάσει το κράτος της Παλαιστίνης, οι ΗΠΑ ψηφίζουν κατά».

Νωρίτερα η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση πραγματοποίησε σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά στρατιωτικών στόχων σήμερα, Τρίτη (06/08) στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 19 άτομα.

Πηγή από την οργάνωση δήλωσε στο Reuters ότι δεν πρόκειται για αντίποινα στη δολοφονία του από το Ισραήλ του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.

Αυτοσυγκράτηση ζητούν από το Ισραήλ οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ αξιωματούχοι του πολυεθνικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται να συνδράμει στην απόκρουση μιας αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης, προειδοποίησαν προληπτικά το Ισραήλ να μην αντιδράσει πολύ έντονα σε μια τέτοια επίθεση.

«Μην το παρατραβάτε», είπαν οι ανώνυμοι αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Kan news. «Σκεφτείτε προσεκτικά πριν επιτεθείτε σε αντάλλαγμα. Ο στόχος στο τέλος της ημέρας δεν είναι να οδηγηθούμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο».