ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστής έκρινε ότι το Χάρβαρντ πρέπει να αντιμετωπίσει μήνυση για αντισημιτισμό

H είσοδος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ

AP Photo/Charles Krupa, File

Το δρόμο της δικαιοσύνης θα πάρει μήνυση κατά του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στην οποία Εβραίοι φοιτητές το κατηγορούν ότι επέτρεψε οι χώροι του να μετατραπούν σε προπύργιο αντισημιτισμού. 

Χωρίς να αποφασίσει επί της ουσίας, ο δικαστής Ρίτσαρντ Στερνς είπε ότι οι ενάγοντες εύλογα υποστήριξαν ότι η απάντηση του Χάρβαρντ στα περιστατικά εντός της πανεπιστημιούπολης ήταν ανεπαρκής και ότι «τα γεγονότα, όπως δηλώθηκαν, δείχνουν ότι το Χάρβαρντ επέδειξε αμέλεια προς τους Εβραίους φοιτητές του».

Ο δικαστής είπε επίσης ότι πως «αμφιβάλλει» ότι το Χάρβαρντ θα μπορούσε να κρυφτεί πίσω από το επιχείρημα ότι ορισμένες από τις αμφισβητούμενες δραστηριότητες εντός του πανεπιστημίου προστατεύονταν από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.

Φοιτητές κατέθεσαν μήνυση τον Ιανουάριο

Φοιτητές κατέθεσαν μήνυση τον Ιανουάριο, κατηγορώντας το Χάρβαρντ ότι επιλεκτικά εφάρμοζε τις πολιτικές του κατά των διακρίσεων προκειμένου να αποφύγει να προστατεύσει τους εβραίους φοιτητές από περιστατικά παρενόχλησης, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις τους να λάβουν προστασία και προσλαμβάνοντας καθηγητές που υποστήριζαν τη βία κατά των εβραίων και διέσπειραν αντισημιτική προπαγάνδα.

Ο Στερνς έκρινε επαρκείς τους ισχυρισμούς ότι το Χάρβαρντ ενήργησε με εσκεμμένη αδιαφορία προς τον εβραϊκό πληθυσμό.

Η μήνυση επιδιώκει την έκδοση δικαστικής εντολής προκειμένου να σταματήσουν οι φερόμενες παραβιάσεις εκ μέρους του Χάρβαρντ του Τίτλου VI του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964, που απαγορεύει τους παραλήπτες ομοσπονδιακών κεφαλαίων να επιτρέπουν τις διακρίσεις βάσει της φυλής, της θρησκείας και της εθνικής καταγωγής.

Κατατέθηκε οκτώ ημέρες αφότου η πρώην πρύτανης του Χάρβαρντ Κλοντίν Γκέι παραιτήθηκε, έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων για τη διαχείριση του αντισημιτισμού μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς το 2023 στο Ισραήλ και την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα ως απάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης