ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστήριο του Βερολίνου καταδίκασε 22χρονη ακτιβίστρια για σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης

Δικαστήριο του Βερολίνου καταδίκασε 22χρονη ακτιβίστρια για σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης

Γερμανοί αστυνομικοί συλλαμβάνουν φοιτήτρια που διαδηλώνει υπέρ της Παλαιστίνης 

AP Photo/Markus Schreiber

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε σήμερα (6/8) δικαστήριο του Βερολίνου καθώς, σε μια δίκη - ορόσημο για την γερμανική δικαιοσύνη, καταδίκασε την 22χρονη 'Αβα Μ., η οποία στο πλαίσιο φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης φώναξε το σύνθημα «από το ποτάμι στην θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» («from the river to the sea, Palestine will be free»). Το δικαστήριο επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου η ιρανικής καταγωγής 22χρονη καταδικάστηκε επειδή, «χρησιμοποιώντας το εν λόγω σύνθημα σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2023 - μόλις λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ - στην περιοχή Νοϊκέλν του Βερολίνου, αποδέχεται την επίθεση».

Η δικαστής απεφάνθη πως «το σύνθημα σημαίνει "ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη έως την Μεσόγειο", άρα εξαφάνιση του Ισραήλ».

Η διαδικασία συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες αριστερών φιλοπαλαιστινιακών ομάδων, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας.

Το σύνθημα για το οποίο καταδικάστηκε η 22χρονη ακτιβίστρια ακουγόταν επί ώρα έξω από το δικαστικό μέγαρο.

«Οχι στην ποινικοποίηση του συνθήματος»

Από την πλευρά της υπεράσπισης, τονίστηκε επανειλημμένα ότι το σύνθημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως «κεντρική έκφραση του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη», καθώς και ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές αντιστέκονται στην προσπάθεια ποινικοποίησής του.

«Οι ποικίλες προσπάθειες των Γερμανών εισαγγελέων να χαρακτηρίσουν τη φράση ως συγκατάθεση σε εγκληματικές πράξεις, υποκίνηση μίσους ή χρήση τρομοκρατικών συμβόλων απεικονίζουν μια ιδιότροπη προσέγγιση η οποία έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ελεύθερη πολιτική έκφραση», δήλωσε ο συνήγορος της 'Αβα Μ. Αλεξάντερ Γκόρσκι και υποστήριξε ότι «αυτό που έχουμε δει από τις 7 Οκτωβρίου είναι ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι εξαρτάται πλήρως από την καλή θέληση του κράτους - και αν το κράτος δεν θέλει να γίνουν διαδηλώσεις, απλώς θα τις απαγορεύσει».

«Θα μπορούσε να συνιστά αντισημιτική υποκίνηση»

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν είχε δηλώσει ότι η συγκεκριμένη φράση «θα μπορούσε να συνιστά αντισημιτική υποκίνηση» και να γίνει αντιληπτή ως «αποδοχή των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ» από την Χαμάς.

Τον Ιούνιο ωστόσο δικαστήριο της Βαυαρίας έκρινε ότι η φράση, η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση, δεν συνιστούσε έγκλημα και δεν μπορούσε να απαγορευθεί.

Το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο στη Γερμανία επέκρινε την απόφαση ως «ακατανόητη» και δήλωσε ότι το σύνθημα δεν σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άρνηση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και των Εβραίων πολιτών του.