ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Fontaines D.C. ακυρώνουν συναυλία στην Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη

Οι Fontaines D.C. ακυρώνουν συναυλία στην Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη

Το συγκρότημα από την Μεγάλη Βρετανία, Fontaines D.C

Polocho

Το Ιρλανδικό post-punk συγκρότημα Fontaines D.C. ακύρωσαν συναυλία στην Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

Το συγκρότημα Fontaines D.C επρόκειτο να εμφανιστεί στον χώρο Zorlu PSM (Κέντρο Παραστατικών Τεχνών) της Κωνσταντινούπολης στις 20 Αυγούστου, αλλά αποφάσισε να ακυρώσει το σόου αφού το κίνημα Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων κάλεσε σε μποϊκοτάζ.

Το συγκρότημα σχολίασε σε μια δημόσια δήλωση: «Πραγματικά ανυπομονούσαμε να επισκεφτούμε και να παίξουμε την όμορφη Κωνσταντινούπολη, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στις πεποιθήσεις μας και να βάλουμε πρώτα την αλληλεγγύη με τον λαό της Παλαιστίνης. Υποσχόμαστε να παίξουμε στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό».

Η απόφαση να ακυρωθεί η παράσταση έρχεται αφού το κίνημα BDS προέτρεψε τους καλλιτέχνες να σταματήσουν τις εμφανίσεις τους στην αρένα της Κωνσταντινούπολης λόγω της χορηγίας του με την Zorlu PSM, μια ενεργειακή εταιρεία που έχει μερίδιο 25% στο εργοστάσιο εφοδιασμού Dorad του Ισραήλ.

Fontaines-D.jpg

Η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ υποστηρίζει ότι «το Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιήσει τη γενοκτονία του μόνο λόγω της ατιμωρησίας που του δίνεται από τις αποικιακές δυνάμεις και από το business as usual από διεθνείς εταιρείες και ιδρύματα».

Η καμπάνια υποστηρίζει ότι το Zorlu PSM είναι μέρος αυτού του δικτύου, επομένως, οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να συνεργάζονται με τον οργανισμό με κανέναν τρόπο. Οι Fontaines D.C. είναι από τους πρώτους που άκουσαν αυτό το κάλεσμα και αποχώρησαν από μια προγραμματισμένη συναυλία στον χώρο, αναφέροντας την αλληλεγγύη ως λόγο τους.

Το συγκρότημα έχει υποσχεθεί στους θαυμαστές ότι θα επιστρέψουν και σχολίασαν ότι όλα τα εισιτήρια θα επιστραφούν στο σημείο αγοράς.

Αυτή η ακύρωση προωθεί μια τάση πολιτιστικών μποϊκοτάζ με αιχμή του δόρατος το κίνημα BDS. Εκτός από τα μποϊκοτάζ των χώρων που χρηματοδοτούνται από το Zorlu PSM, το φεστιβάλ The Great Escape χτυπήθηκε επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι λόγω της σύνδεσής του με την Barclays.

Με πληροφορίες από: Fontaines DC cancel Istanbul show in solidarity with Palestine: ‘We must be clear in our convictions’