ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Στους 38.919 οι νεκροί, πάνω από 89.620 οι τραυματίες

Λωρίδα της Γάζας: Στους 38.919 οι νεκροί, πάνω από 89.620 οι τραυματίες

Ο Παλαιστίνιος Μαχμούντ Μικντάντ θρηνεί το χαμό του 20 μηνών παιδιού του, Γιάμαν, θύμα των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα (20/7) έναν νέο απολογισμό 38.919 θανάτων Παλαιστινίων στον θύλακα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος με το Ισραήλ, που διανύει τον δέκατο μήνα.

Τουλάχιστον 71 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο, προσθέτοντας πως 89.622 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε χθες (19/7) πως οι πρακτικές του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «ισοδυναμούν με προσάρτηση μεγάλων τμημάτων του παλαιστινιακού εδάφους».

Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ δήλωσε ότι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, σε μια γνωμοδότηση-ορόσημο.

Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη και ότι κάθε νέα δραστηριότητα εποικισμού πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό.

Η συμβουλευτική γνωμοδότηση του ΔΔΧ δεν είναι νομικά δεσμευτική, αλλά εξακολουθεί να έχει σημαντική πολιτική βαρύτητα. Σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Διεθνές Δικαστήριο διατυπώνει θέση σχετικά με τη νομιμότητα της 57χρονης κατοχής.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας το 1967 κατά τη διάρκεια του εξαήμερου πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ