ΚΟΣΜΟΣ

Το Λονδίνο ενεργοποιεί ξανά τη χρηματοδότηση για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μέσω του ΟΗΕ

Το Λονδίνο ενεργοποιεί ξανά τη χρηματοδότηση για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μέσω του ΟΗΕ

Παλαιστίνιοι απομακρύνονται από την βομβαρδισμένη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

AP Photo/Fatima Shbair,

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία δήλωσε σήμερα (19/7) ότι θα επαναλάβει τη χρηματοδότηση ύψους 21 εκατομμύριων στερλίνων προς την υπηρεσία τoυ OHE για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, και κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει τη διοχέτευση περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

Η Βρετανία ήταν μία από αρκετές χώρες που σταμάτησαν τη χρηματοδότησή τους προς το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ σύμφωνα με το οποίο ορισμένα μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ που οδήγησε στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων πως έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η UNRWA, που παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστινίους, έλαβε μέτρα προκειμένου να «διασφαλίσει ότι ανταποκρίνεται στις υψηλότερες προδιαγραφές ουδετερότητας» και πως η κυβέρνηση θα παράσχει τώρα 21 εκατομμύρια στερλίνες σε νέα χρηματοδότηση.

Ο Λάμι είπε πως ο υποσιτισμός στη Γάζα είναι τώρα τόσο σοβαρός ώστε οι μητέρες δεν μπορούν να βγάλουν γάλα για να θηλάσουν τα παιδιά τους και πως τα ποσοστά της διάρροιας είναι 40 φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα ενώ έχει εντοπιστεί και πολιομυελίτιδα.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι μια ηθική αναγκαιότητα μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή, και οι υπηρεσίες αρωγής είναι εκείνες που διασφαλίζουν ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου φθάνει στους αμάχους επί του πεδίου», είπε.

«Η UNRWA έχει απολύτως κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές. Καμία άλλη υπηρεσία δεν μπορεί να διανείμει βοήθεια στην απαιτούμενη κλίμακα».

Άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστραλίας και του Καναδά έχουν επαναλάβει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας.

Το Ισραήλ κατηγορεί την UNRWA για συνέργεια με τη Χαμάς, λέγοντας πως η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση έχει ενσωματωθεί στην υποδομή της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Έκθεση, υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο ανέφερε πως το Ισραήλ δεν παρέσχε αποδείξεις για τις καταγγελίες του ότι εκατοντάδες υπάλληλοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ είναι μέλη μαχητικών οργανώσεων.

Τον Φεβρουάριο, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως θέλει μια «απόλυτη εγγύηση» πως η UNRWA δεν θα απασχολεί προσωπικό που θέλει να επιτεθεί στο Ισραήλ. Ο Κάμερον αντικαταστάθηκε από τον Λάμι ο οποίος ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών μετά τη νίκη του κόμματος των Εργατικών στις εκλογές της 4ης Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ