ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Μεγάλη Βρετανία - Σύσκεψη της «Cobra» στη Ντάουνινγκ Στριτ μετά τις βίαιες αναταραχές

Χάος στη Μεγάλη Βρετανία - Σύσκεψη της «Cobra» στη Ντάουνινγκ Στριτ μετά τις βίαιες αναταραχές

Φωτογραφία αρχείου

AP Photo/Matt Dunham

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί σήμερα, Δευτέρα 05/08, η Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τις βίαιες αναταραχές σε διάφορες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, κατά τις οποίες περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Η σύσκεψη συγκαλείται μετά την καταδίκη της επίθεσης σε ξενοδοχείο που στεγάζει αιτούντες άσυλο στο Ρόδερχαμ από τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος και υποσχέθηκε ότι όσοι εμπλέκονται στις ταραχές θα αντιμετωπίσουν «την πλήρη ισχύ του νόμου».

Στη σύσκεψη της Cobra, όπως ονομάζεται, θα συμμετάσχουν υπουργοί, αξιωματούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες, με σκοπό την ενημέρωση της κυβέρνησης για τα βίαια επεισόδια του σαββατοκύριακου και την απάντηση των Αρχών τις επόμενες μέρες.

Πηγές τις οποίες επικαλείται το BBC, αναφέρουν ότι η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο προηγούμενων συναντήσεων, μεταξύ του πρωθυπουργού και των αρχηγών της αστυνομίας, αλλά και ανώτερων υπουργών την περασμένη εβδομάδα.

«Εμπόλεμη ζώνη»

Το σαββατοκύριακο, οι δρόμοι του Λίβερπουλ, Μπρίστολ, Μάντσεστερ, Ρόδερχαμ και αλλού, μετατράπηκαν σε «εμπόλεμη ζώνη», καθώς συνεχίζεται το κύμα των αντιμεταναστευτικών, αντιμουσουλμανικών κινητοποιήσεων με αφορμή τη δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών σε μια σχολή χορού την περασμένη εβδομάδα.

Αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμικές οργανώσεις εκμεταλλεύτηκαν τις φήμες που κυκλοφόρησαν μετά την επίθεση με μαχαίρι ενός 17χρονου κατά τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ και οι οποίες έλεγαν ότι ο δράστης ήταν παράτυπος μετανάστης και ριζοσπάστης μουσουλμάνους.

Καταστήματα και επιχειρήσεις βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν, αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ οι Αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις.

Την Κυριακή (4/8), εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνταν αιτούντες άσυλο, κοντά στο Ρόδερχαμ, στη βόρεια Αγγλία. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν τούβλα στους αστυνομικούς και έσπασαν πολλά παράθυρα του ξενοδοχείου, ενώ στη συνέχεια πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων. Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί και σε ένα άλλο ξενοδοχείο στο Άλντερσοτ, στη νότια Αγγλία.

Το μήνυμα του Στάρμερ

Όσοι συμμετείχαν στη βία «θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου», υποσχέθηκε ο Στάρμερ.

«Οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα έχουν το δικαίωμα να είναι ασφαλείς και όμως έχουμε δει μουσουλμανικές κοινότητες να στοχοποιούνται και επιθέσεις σε τζαμιά», πρόσθεσε.

«Για όσους αισθάνονται ότι στοχοποιούνται λόγω του χρώματος του δέρματός τους ή της πίστης τους, ξέρω πόσο τρομακτικό πρέπει να είναι αυτό. Θέλω να ξέρετε ότι αυτός ο βίαιος όχλος δεν εκπροσωπεί αυτή τη χώρα και θα τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης, συνέχισε.