ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 90 συλλήψεις στις αντι-μεταναστευτικές διαδηλώσεις στη Βρετανία

Πάνω από 90 συλλήψεις στις αντι-μεταναστευτικές διαδηλώσεις στη Βρετανία

Σύλληψη στις ταραχές στο Νότινγχαμ 

Jacob King/PA via AP

Στη σύλληψη τουλάχιστον 90 ατόμων προχώρησαν οι βρετανικές Αρχές το Σάββατο (4/8) κατά την διάρκεια αντι-μεταναστευτικών διαδηλώσεων που οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας. 

Καταστήματα λεηλατήθηκαν και αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με μπουκάλια σε περιοχές όπως το Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Μπλάκπουλ και το Μπέλφαστ.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεσμεύτηκε να προσφέρει στις αστυνομικές δυνάμεις την «πλήρη στήριξη» της κυβέρνησης για να λάβει δράση απέναντι στους «εξτρεμιστές» που επιχειρούν να «σπείρουν το μίσος».

Πρόκειται για τις πιο εκτεταμένες ταραχές στη χώρα εδώ και 13 χρόνια, που ξέσπασαν μετά τον θάνατο τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ, σε επίθεση με μαχαίρι σε σχολή χορού, και τις ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ύποπτος για το έγκλημα ήταν παράτυπος μετανάστης.

Τις ψευδείς αυτές πληροφορίες κατέρριψε η αστυνομία ανακοινώνοντας ότι ο 17χρονος ύποπτος Άξελ Ρουντακουμπάνα, έχει γεννηθεί στη Βρετανία, αλλά οι διαμαρτυρίες από διαδηλωτές κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων συνεχίστηκαν και κλιμακώθηκαν σε βίαια επεισόδια.

Ταραχές σημειώθηκαν στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Χαλ και το Μπέλφαστ –τέσσερις πόλεις σε διαφορετικές γωνιές της χώρας. Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν συμπλοκές μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών που ανήκαν σε αντίπαλες πλευρές.