ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής αγωνία για τα αντίποινα του Ιράν - Η μεγαλύτερη μετακίνηση δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή

Μαχητές της Χαμάς κρατούν το φέρετρο του πολιτικού ηγέτη τους, Ισμαήλ Χανίγια

AP Photo/Hussein Malla

Εκδίκηση για τις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ «υπόσχεται» το Ιράν στο Ισραήλ, στο οποίο καταλογίζει τον θάνατό τους, με τις ΗΠΑ να σπεύδουν να βοηθήσουν τον στρατηγικό τους σύμμαχο με τη μεγαλύτερη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ στέλνουν μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέων, μια μοίρα μαχητικών και επιπλέον πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή, ενώ, σύμφωνα με το CNNi την Παρασκευή (2/8), ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν διέταξε την ομάδα κρούσης USS Abraham Lincoln να αντικαταστήσει την ομάδα κρούσης USS Theodore Roosevelt, η οποία επιχειρεί αυτή τη στιγμή στον Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με δήλωση της αναπληρώτριας γραμματέως Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σιν.

Επιπλέον, αντιτορπιλικά και καταδρομικά ικανά για βαλλιστική πυραυλική άμυνα θα σταλούν επίσης στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο Όστιν διέταξε επίσης την ανάπτυξη μιας μοίρας μαχητικών στην περιοχή, είπε η Σινγκ.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Wasp, το οποίο λειτουργεί με την 24η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών, ικανή να πραγματοποιήσει εκκένωση Αμερικανών πολιτών στον Λίβανο, εάν διαταχθεί.

«Υποσχέσεις» για εκδίκηση

«Ακούσαμε τον ανώτατο ηγέτη δυνατά και ξεκάθαρα να λέει ότι σκοπεύει να εκδικηθεί τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, με μια επίθεση στο Ισραήλ», δήλωσε ο συντονιστής στρατηγικής επικοινωνίας για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Τζον Κίρμπι μιλώντας στο CNNi.

«Επομένως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τους σωστούς πόρους και τις αντίστοιχες δυνατότητες στην περιοχή» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η αναμενόμενη ιρανική επίθεση αναμένεται από μέρα σε μέρα, με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν στενά την περιοχή για τυχόν ενδείξεις για το πώς μπορεί να εξελιχθεί.

Η επίθεση αυτή μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά του «μπαράζ» βαλλιστικών πυραύλων και drone που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ τον Απρίλιο. Θα μπορούσε όμως να έχει μεγαλύτερη έκταση και να είναι ακόμη πιο περίπλοκη.

Μέχρι στιγμής, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ήδη στα «σκαριά» μια συντονισμένη επίθεση στο Ισραήλ μετά την δολοφονία ενός από τους κορυφαίους διοικητές της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν στη Βηρυτό, λίγες μόλις ώρες πριν από τη δολοφονία του Χανίγια.

«Έχουν διαλέξει μια μάχη με όλους, δεν ξέρουν από πού θα έρθει η απάντηση. Μπορεί να έρθει ξεχωριστά ή συντονισμένα» δήλωσε ο ίδιος σε ομιλία του την Πέμπτη (1/8).

Φόβοι για χτύπημα στην ιερή ημέρα των Εβραίων στις 12 Αυγούστου

Για το Ιράν η απάντηση στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια αποτελεί ζήτημα τιμής, καθώς αποτελεί χτύπημα σε μια κορυφαία μορφή του παλαιστινιακού αγώνα και συμμάχου του κράτους.

Αν έχουν βάση οι πληροφορίες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών το Ιράν πρόκειται να επιτεθεί στο Ισραήλ την ιερή μέρα Tisha B’Av. Η ιερή μέρα των Εβραίων, ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.

Δεν θα είναι, πάντως, η πρώτη φορά που οι Ιρανοί επιλέγουν μία συμβολική ημερομηνία για το χτύπημά τους. Το ίδιο συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα πάνω στο «Simchat Torah», μια εβραϊκή γιορτή που γιορτάζει και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του ετήσιου κύκλου ανάγνωσης της Τορά και το «Shabbat», ημέρα ανάπαυσης του Ιουδαϊσμού την έβδομη ημέρα της εβδομάδας - δηλαδή το Σάββατο και στον πόλεμο του Yom Kippur το 1973.

Το Ιράν φέρεται να ελπίζει ότι η επίθεση αυτή την ημέρα θα φέρει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, καθώς η ασφάλεια μπορεί να είναι απασχολημένη με τις δικές της θρησκευτικές τελετουργίες ή την επίλυση διαφωνιών, μπορεί να είναι απροετοίμαστη για μια στρατιωτική επίθεση.

Ακόμη η Τεχεράνη πιστεύει ότι η κάλυψη της επίθεσης από τα μέσα ενημέρωσης θα μεταδώσει ένα μήνυμα στον ισλαμικό κόσμο - ότι «το Ισραήλ είναι ευάλωτο στην καταστροφή, όπως ήταν ιστορικά οι Εβραίοι», αναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για την εξεύρεση λύσης.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ φέρεται επίσης να έχει μεταφέρει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που είχε αποθηκεύσει στα προάστια της Βηρυτού σε περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά καθώς φοβάται ότι μπορεί να μπουν στο στόχαστρο των Ισραηλινών.

Οι πιθανοί στόχοι

Τα επικρατέστερα σενάρια για το πού μπορεί να χτυπήσει το Ιράν με τις δυνάμεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, αλλά και η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ, που βρίσκεται η βαριά βιομηχανία της χώρας, Χάιφα.

  • Χάιφα

Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων – και άλλοι τόσοι στην μητροπολιτική περιοχή, αποτελεί πιθανό στόχο της ενδεχόμενης επίθεσης.

Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και, κυρίως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.

Εκεί βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.

  • Τελ Αβίβ

Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και με ακόμα 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή, είναι επίσης πιθανός στόχος.

Αποτελεί έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό και κέντρο μεγάλων πανεπιστημίων.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες Δυτικές χώρες – πλην των ΗΠΑ – δε θεωρούν πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, έχουν στο Τελ Αβίβ τις πρεσβείες τους.

Ήταν και μεταξύ των βασικών στόχων της προηγούμενης επίθεσης του Ιράν με 300 πυραύλους και ντρόουν και χρειάστηκε μία διεθνής συμμαχία – με επικεφαλής τις ΗΠΑ – για να την αποκρούσει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης