ΚΟΣΜΟΣ

Το «σκάκι» του τρόμου με τα αντίποινα του Ιράν – Οι προειδοποιήσεις Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Το «σκάκι» του τρόμου με τα αντίποινα του Ιράν – Οι προειδοποιήσεις Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Κύμα διαμαρτυρίας σε αραβικές χώρες έχει πυροδοτήσει η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

AP Photo/Osamah Abdulrahman

Ο χρόνος και ο τρόπος είναι, για όσους γνωρίζουν καλά την πυριτιδαποθήκη που αποκαλείται Μέση Ανατολή, ο μόνος άγνωστος στην εξίσωση, καθώς το θέμα δεν είναι αν αλλά πότε και πώς το Ιράν και οι σύμμαχοί του στην περιοχή θα πάρουν την «εκδίκησή» τους για τη δολοφονία των υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και Μοχάμεντ Ντέιφ, αλλά και της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.

Για κάθε ενδεχόμενο ετοιμάζεται και το Ισραήλ με τους πολίτες να έχουν λάβει οδηγίες, την ώρα που ο Μπίμπι στέλνει νέα αντιπροσωπεία στο Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός με τις αμερικανικές πιέσεις να είναι έντονες προς την κατεύθυνση αυτή όπως φάνηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου.

Πότε θα επιτεθούν οι Ιρανοί

Αν έχουν βάση οι πληροφορίες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών το Ιράν πρόκειται να επιτεθεί στο Ισραήλ την ιερή μέρα Tisha B’Av. Η ιερή μέρα των Εβραίων, ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.

Ωστόσο ιρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν αργά το βράδυ της Παρασκευής (2/8) ο κόσμος θα παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες σκηνές σε λίγες ώρες.

Άγνωστο παραμένει το εύρος της επίθεσης δηλαδή αν το Ιράν θα επιλέξει τα αντίποινα να είναι περιορισμένα προκειμένου να μην υπάεξει διάχυση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή ή θα τραβήξει το σκοινί με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτό για ολόκληρη την περιοχή.

Για το Ιράν η απάντηση στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια αποτελεί ζήτημα τιμής, καθώς ξεγύμνωσε τις ανεπάρκειες του συστήματος ασφαλείας της χώρας.

Αν τελικά οι Ιρανοί επιλέξουν μία συμβολική ημερομηνία δεν θα είναι η πρώτη φορά. Το ίδιο συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, η οποία έπεσε πάνω στο Simchat Torah και το Shabbat, και στον πόλεμο του Yom Kippur το 1973.

Το Ιράν φέρεται να ελπίζει ότι η επίθεση αυτή την ημέρα θα φέρει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ενώ η ασφάλεια μπορεί να είναι απασχολημένη με τις δικές της θρησκευτικές τελετουργίες ή την επίλυση διαφωνιών, μπορεί να είναι απροετοίμαστη για μια στρατιωτική επίθεση.

Ακόμη η Τεχεράνη πιστεύει ότι η κάλυψη της επίθεσης από τα μέσα ενημέρωσης θα μεταδώσει ένα μήνυμα στον ισλαμικό κόσμο - ότι «το Ισραήλ είναι ευάλωτο στην καταστροφή, όπως ήταν ιστορικά οι Εβραίοι», αναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για την εξεύρεση λύσης.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ φέρεται επίσης να έχει μεταφέρει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που είχε αποθηκεύσει στα προάστια της Βηρυτού σε περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά καθώς φοβάται ότι μπορεί να μπουν στο στόχαστρο των Ισραηλινών.

Τι είπαν στο τηλέφωνο Μπάιντεν - Νετανιάχου

Μία δύσκολη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη (1/8) σύμφωνα με το Axios πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Πλανητάρχης του ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον για να τον σώσει και πάλι αν υπάρξει άλλη περιφερειακή κλιμάκωση.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα βοηθήσει το Ισραήλ απέναντι σε μια αναμενόμενη ιρανική επίθεση μετά τη δολοφονία του Χανίγια, αλλά μετά από αυτό δεν περιμένει άλλη κλιμάκωση από το Ισραήλ αλλά άμεση κίνηση προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Πάντως, στην επίσημη ανακοίνωσή του για την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν «επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι όλων των απειλών από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών ομάδων που το εκπροσωπούν, της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Χούθι».

Το ρεπορτάζ του Axios επικαλούμενο τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους αποκάλυψς ότι υπήρξε ένταση κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Μπάιντεν ύψωσε τη φωνή του και είπε ότι θέλει να επιτευχθεί μια συμφωνία μέσα σε μία με δύο εβδομάδες», ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν τόνισε ότι αυτό ήταν «το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή».

Το θέμα είναι με ποιον θα συνομιλήσουν οι Ισραηλινοί, καθώς η δολοφονία του Χανίγια, την ευθύνη της οποίας δεν έχουν αναλάβει, έχει δημιουργήσει ένα κενό για το ποιο θα ήταν το πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το ρόλο.

Γεγονός είναι ότι η Χαμάς πάρα τα ισχυρά πλήγματα που έχει δεχθεί έχει καταφέρει πάντα να ανασυνταχθεί και το πιθανότερο αυτό θα συμβεί και τώρα αναγκάζοντας το Ισραήλ να διαπραγματευθεί με τον εχθρό.

Ετοιμάζονται για ιρανικό χτύπημα οι Ισραηλινοί

Ήδη οι Ισραηλινοί έχουν λάβει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση επιθέσεων στη χώρα, ενώ τα σούπερ μάρκετ αναφέρουν αύξηση των πωλήσεων βασικών αγαθών. Ο δήμος της Ιερουσαλήμ διένειμε φάκελο με κατάλογο των χώρων στάθμευσης που θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια.Οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε θέση να φτάσουν στα καταφύγια σε 90 δευτερόλεπτα. Οι κάτοικοι καλούνται επίσης να αποθηκεύσουν αρκετό νερό και τρόφιμα για τρεις ημέρες και να αγοράσουν μπαταρίες και φακούς εκτός από φάρμακα.

Αποκαλυπτικό του κλίματος είναι ότι στους υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν δοθεί δορυφορικά τηλέφωνα λόγω των ανησυχιών ότι μια επίθεση αντιποίνων είτε από το Ιράν είτε από τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να καταστρέψει τις τηλεφωνικές γραμμές και να θέσει εκτός λειτουργίας τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Έντονοι είναι οι φόβοι ότι «το Ιράν και οι σύμμαχοί του να προβούν σε αντίποινα εναντίον ισραηλινών/εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό, όπως πρεσβείες, συναγωγές, κέντρα εβραϊκών κοινοτήτων κ.λπ., αλλά και επιχειρήσεις εξ ου και έχει δοθεί εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας προειδοποίησε τους Ισραηλινούς να μην ταξιδέψουν σε περίπου 40 χώρες που έχουν χαρακτηριστεί σε μέτριο ή υψηλό επίπεδο απειλής και κάλεσε τους Ισραηλινούς αλλού να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής επίδειξης της ισραηλινής ή εβραϊκής ταυτότητας, εν όψει της αναμενόμενης ιρανικής απάντησης σε διάφορες δολοφονίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.