ΚΟΣΜΟΣ

Σε «ημέρα οργής» καλεί η Χαμάς στην ταφή του Χανίγια - Αγωνία για τα αντίποινα

Σε «ημέρα οργής» καλεί η Χαμάς στην ταφή του Χανίγια - Αγωνία για τα αντίποινα

Ιρανοί καίνει τη σημαία του Ισραήλ στην κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

AP Photo/Vahid Salemi

Με κομμένη την ανάσα περιμένει ο πλανήτης να δει ποια θα είναι η απάντηση της Χαμάς για το διπλό χτύπημα με θύματα τόσο τον πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια, όσο και τον στρατιωτικό, Μοχάμεντ Ντέιφ, που υπήρξε και ο «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτώβρη. Και όλα αυτά ενώ χιλιάδες κόσμου συρρέουν στο Κατάρ, όπου πραγματοποιείται σήμερα (2/8) ο ενταφιασμός του Χανίγια. 

Την ίδια ώρα, σε «πορείες οργής από κάθε τζαμί» καλεί μετά την ταφή του η Χαμάς, αναγγέλλοντας πως η σημερινή θα μετατραπεί σε «ημέρα οργής».

Από την πλευρά του, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ, απείλησε το Ισραήλ πως το περιμένει «σκληρή τιμωρία».

Η «εξουδετέρωση» - όπως την χαρακτήρισε ο ισραηλινός στρατός - του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ έρχεται να δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα.

Όπως έκαναν γνωστό οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ο Ντέιφ έγινε στόχος επίθεσης σε ένα συγκρότημα που ανήκε στον Ραφάα Σάλαμεχ, τον διοικητή της ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς, στις 13 Ιουλίου.

Τι σηματοδοτεί το διπλό χτύπημα στη Χαμάς

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια, για την οποία ωστόσο δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη, επιβεβαίωσε τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της οργάνωσης.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ, είναι η τρίτη προσωπικότητα υψηλού προφίλ στις μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν που σκοτώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ - το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι - σε αεροπορική επιδρομή στη Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας στις 13 Ιουλίου. Κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό ισοπεδώθηκαν πολλά κτήρια και 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Ορόσημο» χαρακτήρισε τη δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού της Χαμάς, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Επιμένει ο Νετανιάχου - «Ανήσυχος» ο Μπάιντεν

Παρά, τις διεθνείς εκκλήσεις για ψυχραιμία όμως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ έχει «πολύ υψηλό επίπεδο» προετοιμασίας για οποιοδήποτε σενάριο, «αμυντικό ή επιθετικό», σύμφωνα με το γραφείο του.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά σε όλες τις απειλές του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προσκείμενων σε αυτό οργανώσεων Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούθι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Μερικές ώρες αργότερα ο κ. Μπάιντεν δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και έκρινε ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς δεν βοηθά να «διευθετηθεί» η κατάσταση.