ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΟΣΜΟΣ

Σε κόκκινο συναγερμό το Ισραήλ - Ιράν και Χεζμπολάχ με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Σε κόκκινο συναγερμό το Ισραήλ - Ιράν και Χεζμπολάχ με το δάκτυλο στη σκανδάλη

O Ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεί και υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για κάθε σενάριο είναι το Ισραήλ φοβούμενο τα αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του για τις δολοφονίες δύο ηγετικών στελεχών της Χαμάς του Ισμαήλ Χανίγια - την ευθύνη για την οποία δεν έχει παραδεχθεί επίσημα - και του Μοχάμεντ Ντέιφ εγκεφάλου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου καθώς και του στελέχους της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ. 

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την δολοφονία του Ντέιφ. «Η χώρα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για κάθε σενάριο, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά» και υπόσχεται να «απαιτήσει ένα πολύ βαρύ τίμημα για κάθε πράξη επίθεσης εναντίον μας από οποιοδήποτε μέτωπο», είπε χαρακτηριστικά.

«Αφού εξουδετερώσαμε χθες τον αρχηγό του επιτελείου της Χεζμπολάχ σήμερα (1/8) ήρθε η τελική επαλήθευση της εξουδετέρωσης του αρχηγού του επιτελείου της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ. Ο Ντέιφ ήταν υπεύθυνος για τη φοβερή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, αλλά και για πολλές δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ. Ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος του Ισραήλ για χρόνια», πρόσθεσε μετά το πέρας ενημέρωσης που είχε από στελέχη του στρατού και της κυβέρνησης.

«Η εξόντωσή του καθιερώνει μια απλή αρχή που καθιερώσαμε: Όποιος μας βλάπτει, τον βλάπτουμε κι εμείς», δηλώνει ο Νετανιάχου.

Ήδη η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ φέρεται να έχει δώσει νέες οδηγίες ασφαλείας στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και σε υπουργούς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το κανάλι 12 οι αρχές έχουν κατευθύνει τον Νετανιάχου και άλλους υπουργούς να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις μόνο εάν υπάρχει άμεσα διαθέσιμος προστατευμένος χώρος σε περίπτωση επίθεσης.

Από τους Ισραηλινούς πρεσβευτές και αντιπροσώπους στο εξωτερικό ζητήθηκε επίσης να μειώσουν το προφίλ τους, σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ άλλων αποφεύγοντας τα πλήθη και μη τραβώντας την προσοχή, εν μέσω ανησυχίας ότι μια ιρανική απάντηση θα μπορούσε να στοχεύσει επίσημα ισραηλινά ή εβραϊκά σύμβολα στο εξωτερικό.

Απειλές από Ιράν και τους συμμάχους του

Η απόφαση των Ισραηλινών να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας έχει βάση καθώς ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διέταξε άμεση απάντηση στις δολοφονίες του διοικητή της τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με τους New York Times.

Η Τεχεράνη δεν σταματά εκεί καθώς κινητοποιεί τον άξονα της αντίστασης, όπως τον αποκαλεί, κατά του Ισραήλ. Πέντε πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων αποκάλυψαν στο Reuters ότι υψηλόβαθμα στελέχη από τις χώρες που βρίσκονται υπό το άρμα της Τεχεράνης και απέναντι στο Τελ Αβίβ και τις ΗΠΑ συνέρχονται για να αποφασίσουν την απάντηση που θα δώσουν στο Ισραήλ παρουσία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί και υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης.

Σε αυτόν ανήκουν η Χαμάς -η παλαιστινιακή οργάνωση που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα επιτιθέμενη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου- η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τους Χούτι της Υεμένης και διάφορες σιιτικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Άλλες πληροφορίες θέλουν το παρών να δίνουν ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί και υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, πληροφορία που αν θα επιβεβαιωθεί έχει ιδιαίτερη σημασία.

«Η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του μάρτυρα Χανίγια θα είναι ισχυρότερη από ό,τι πριν», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρώην ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Εσμαήλ Κοσάρι.

Σημειώνεται ότι στις 13 Απριλίου, το Ιράν εξαπέλυσε καταιγισμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα, όπως είπε, για το ύποπτο θανατηφόρο χτύπημα του Ισραήλ στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, αλλά σχεδόν όλα καταρρίφθηκαν.

Θα εκδικηθούμε λέει ο Νασράλα

Εκδίκηση για το θάνατο του ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ υποσχέθηκε ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

«Ο εχθρός και όσοι στέκονται στο πλευρό τους πρέπει να περιμένουν τα επερχόμενα αντίποινα τα οποία σίγουρα θα έρθουν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο Ισραήλ.

«Οι Ισραηλινοί είναι ευτυχισμένοι τώρα, έχουν περάσει μια κόκκινη γραμμή» και πρέπει τώρα να περιμένουν «οργή και εκδίκηση σε όλα τα μέτωπα που υποστηρίζουν τη Γάζα», αναφερόμενος στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η δολοφονία του Σουκρ από το Ισραήλ δεν ήταν απάντηση στην επίθεση με ρουκέτες στην πόλη Ματζντάλ Σαμς των Δρούζων, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά, αλλά ήταν μάλλον μια πράξη πολέμου. «Η Χεζμπολάχ πληρώνει το τίμημα για την υποστήριξή της στη Γάζα και στον παλαιστινιακό λαό», τόνισε.

Μάλιστα υποσττήριξε ότι η Χεζμπολάχ θα παραδεχόταν αν έκανε λάθος και σκότωσε αμάχους.

Οι αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο από τη Χεζμπολάχ.