«ΟΡΟΣΗΜΟ» Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΙΦ ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Τι σηματοδοτεί το διπλό χτύπημα του Ισραήλ στη Χαμάς

Μέση Ανατολή: Τι σηματοδοτεί το διπλό χτύπημα του Ισραήλ στη Χαμάς

Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα με τη Γάζα (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Leo Correa

Με την ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή να «μυρίζει μπαρούτι», ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 01/08 ότι κατάφερε δεύτερο χτύπημα έναντι της Χαμάς, με την οποία βρίσκεται σε πόλεμο από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, και για την οποία έχει δεσμευτεί ότι θα εξουδετερώσει. Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια, για την οποία ωστόσο δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη, επιβεβαίωσε τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της οργάνωσης.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ, είναι η τρίτη προσωπικότητα υψηλού προφίλ στις μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν που σκοτώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ - το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι - σε αεροπορική επιδρομή στη Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας στις 13 Ιουλίου. Κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό ισοπεδώθηκαν πολλά κτήρια και 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είχαν μέχρι σήμερα δηλώσει μόνο ότι η επίθεση βασίστηκε σε «ακριβείς πληροφορίες» και ότι «χτύπησαν» τον Ντέιφ, αλλά όχι ότι είναι νεκρός.

«Ορόσημο» χαρακτήρισε τη δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού της Χαμάς, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

«Η δολοφονία του κύριου δολοφόνου Μοχάμεντ Ντέιφ, του «Μπιν Λάντεν της Γάζας», στις 13 Ιουλίου 2024, είναι ένα μεγάλο βήμα στο δρόμο για την εξάλειψη της Χαμάς ως στρατιωτικής και κυβερνητικής οργάνωσης και για την επίτευξη των στόχων του πολέμου» έγραψε στο X (πρώην Twitter), μαζί με μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται να σβήνει το όνομα Ντέιφ με έναν μαύρο μαρκαδόρο σε έναν πίνακα που είναι κολλημένος στον τοίχο, και στον οποίο καταγράφεται η δομή της τρομοκρατικής ομάδας.

«Η επιχείρηση υψηλής ποιότητας και ακριβείας που διεξήχθη κατέστη δυνατή χάρη στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ του IDF και της Σιν Μπετ, και των επικεφαλής τους», γράφει. «Τα αποτελέσματα της επιχείρησης καθιστούν σαφές ότι η Χαμάς είναι μια οργάνωση υπό διάλυση και ότι οι τρομοκράτες πρέπει να επιλέξουν είτε να παραδοθούν είτε να εξαλειφθούν».

«Το σύστημα ασφαλείας θα καταδιώξει τους τρομοκράτες της Χαμάς - από τους σχεδιαστές της σφαγής (της 7ης Οκτωβρίου) μέχρι τους δράστες, - και δεν θα ησυχάσει μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή», συνεχίζει ο Γκάλαντ.

Δεν επιβεβαιώνει η Χαμάς

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Telegram, το μέλος της Χαμάς Izzat al-Rashq λέει ότι δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση σχετικά με τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι ο στρατός του σκότωσε τον στρατιωτικό τους διοικητή, Μοχάμεντ Ντέιφ, τον περασμένο μήνα.

«Η επιβεβαίωση ή η άρνηση του μαρτυρίου οποιουδήποτε από τους ηγέτες του Qassam είναι θέμα της ηγεσίας των Ταξιαρχιών Qassam και της ηγεσίας του κινήματος», ανέφερε η ανάρτηση.

«Εκτός και αν κάποιος από τους δύο κάνει ανακοίνωση, καμία από τις ειδήσεις που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης ή από οποιονδήποτε άλλο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί».

Βίντεο από τον βομβαρδισμό που σκότωσε τον Ντέιφ

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε το χτύπημα που σκότωσε τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς.

«Θα συνεχίσουμε»

Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριχ ισχυρίστηκε ότι η δολοφονία του διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ σημαίνει ότι «η ήττα της Χαμάς είναι πιο κοντά από ποτέ».

«Δεν πρέπει να σταματήσουμε ούτε στιγμή πριν τη νίκη!» έγραψε στο X, ισχυριζόμενος ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει «πολλές χιλιάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων πολύ ανώτερων».

«Θα συνεχίσουμε έτσι μέχρι να τους καταστρέψουμε όλους, να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και να επιστρέψουμε τους απαχθέντες στα σπίτια τους», πρόσθεσε ο Σμότριχ.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ χαιρετίζει την επιβεβαίωση του Ισραηλινού Στρατού για τον θάνατο του Μοχάμεντ Ντέιφ.

«Συγχαίρω τον IDF, τη Σιν Μπετ και τις δυνάμεις ασφαλείας για την επιτυχή εξάλειψη του Μοχάμεντ Ντέιφ», δήλωσε. «Είναι ένα άνευ προηγουμένου σημαντικό στρατιωτικό επίτευγμα. Τα στρατιωτικά επιτεύγματα (του Ισραήλ) θα πρέπει να μεταφραστούν σε στρατηγικά πολιτικά επιτεύγματα και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να φέρουμε τους ομήρους στο σπίτι τώρα».

Ποιος ήταν ο Μοχάμεντ Ντέιφ

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ ήταν επικεφαλής των Ταξιαρχιών Izzedine al-Qassam, του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος της Χαμάς.

Μια από τις κυρίαρχες προσωπικότητες της Χαμάς, ο Ντέιφ ανήλθε στις τάξεις της οργάνωσης μέσα σε 30 χρόνια, αναπτύσσοντας το δίκτυο σηράγγων της και την τεχνογνωσία της στην κατασκευή βομβών.

Muhammad-Deif.jpg

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για δεκαετίες είναι στην κορυφή της λίστας του Ισραήλ με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα και θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Φυλακίστηκε από τις ισραηλινές Αρχές το 1989 και μετά ίδρυσε τις Ταξιαρχίες με στόχο να συλλάβει Ισραηλινούς στρατιώτες.

Χιλιάδες στους δρόμους της Τεχεράνης για την κηδεία Χανίγια

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού γίνεται την ώρα που στην Τεχεράνη τελέστηκε η κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε χθες, Τετάρτη, στην ιρανική πρωτεύουσα, σε χτύπημα που αποδίδεται στο Ιραήλ.

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χοροστάτησε των δεήσεων στη μνήμη του Ισμαήλ Χανίγια, τον οποίο εξήρε ως «εξαιρετικό μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης». Δίπλα του στεκόταν ο νέος πρόεδρος της χώρας Μασουντ Πεζεσκιαν.

Πλήθος κόσμου, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του Χανίγια, συγκεντρώθηκαν στην καρδιά της πόλης για την κηδεία του.

Στη Βηρυτό η κηδεία του Σουκρ

Εν τω μεταξύ, στον Λίβανο θα γίνει η κηδεία του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, δύο ημέρες αφότου σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα σε πολυκατοικία στη Βηρυτό που σκότωσε επίσης τρεις γυναίκες και δύο παιδιά και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Στην κηδεία αναμένεται να μιλήσει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Ο Σουκρ ήταν σύμβουλος του Νασράλα, σύμφωνα με πηγές της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ τον είχε κατηγορήσει για ένα χτύπημα που σκότωσε 12 παιδιά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο, κάτι που η Χεζμπολάχ αρνήθηκε.

Η σορός του Σουκρ βρέθηκε κάτω από τα ερείπια το απόγευμα της Τετάρτης, δήλωσαν δύο λιβανικές πηγές ασφαλείας, σχεδόν 24 ώρες μετά το χτύπημα που τον σκότωσε.