ΚΟΣΜΟΣ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Προδόθηκαν από την προβληματική... τεχνολογία οι μυστικοί πράκτορες

Από την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

AP Photo/Gene J. Puskar

Θύματα της τεχνολογίας έπεσαν οι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών που είχαν αναλάβει την προστασία του Ντόναλντ Τραμπ στη συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια όπου έγινε η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. 

Έτσι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν έγκαιρα την απειλή.

Ένας αξιωματικός μετέδωσε «όπλο!» μέσω του τοπικού ραδιοφωνικού συστήματος των αρχών επιβολής του νόμου, σύμφωνα με την κατάθεση των μελών των Μυστικών Υπηρεσιών στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν οι New York Times.

Το ραδιοφωνικό μήνυμα, όπως αναφέρει ο Guardian θα έπρεπε να είχε ταξιδέψει σε ένα κοινό κέντρο διοίκησης μεταξύ της τοπικής αστυνομίας και των ανδρών των μυστικών υπηρεσιών, αλλά το μήνυμα δεν ελήφθη ποτέ από τους δεύτερους.

Περίπου 30 δευτερόλεπτα αργότερα, ο δράστης, ο Τόμας Κρουκς, έριξε τους πρώτους του πυροβολισμούς.

Αυτό ήταν ένα από τα πολλά τεχνολογικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πράκτορες στις 13 Ιουλίου, είτε λόγω δυσλειτουργίας, είτε λόγω ακατάλληλης ανάπτυξης, είτε επειδή η υπηρεσία τους επέλεξε να μην τα χρησιμοποιήσει. Επίσης στο κενό είχαν πέσει τα αιτήματα της εκστρατείας του Τραμπ για περισσότερους πόρους τα τελευταία δύο χρόνια.

Η χρήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους παρακολούθησης απορρίφθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες στο χώρο της συγκέντρωσης και οι αρμόδιοι δεν έφεραν επίσης ένα σύστημα για την ενίσχυση των σημάτων της συσκευής των πρακτόρων, καθώς η περιοχή είχε κακή υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας.

Ένα σύστημα για τον εντοπισμό της χρήσης drone στην περιοχή από άλλους δεν λειτούργησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, λόγω του ότι το δίκτυο επικοινωνιών στην περιοχή ήταν υπερφορτωμένο από τον αριθμό των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη συγκέντρωση. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία δεν χρησιμοποίησε την τεχνολογία που διέθετε για να ενισχύσει το σύστημα επικοινωνιών της.

Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης πέταξε το δικό του drone πάνω από το σημείο για 11 λεπτά χωρίς να εντοπιστεί, περίπου δύο ώρες πριν εμφανιστεί ο Τραμπ στη συγκέντρωση.

Ο Ρόναλντ Ρόου Τζούνιορ, εκτελών χρέη διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στους γερουσιαστές ότι η υπηρεσία διέθετε τεχνολογικά εργαλεία που θα μπορούσαν να είχαν εντοπίσει τον δράστη και να επιτρέψουν στην υπηρεσία να τον συλλάβει και να τον ανακρίνει πριν από τους πυροβολισμούς, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Ο Ρόου ανέλαβε τον ρόλο του μετά την παραίτηση της επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας, Κίμπερλι Τσάτλ, λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ και την ανάκριση στο Καπιτώλιο.

Ο Ρόου κατέθεσε ότι δεν γνώριζε ή δεν καταλάβαινε γιατί η Μυστική Υπηρεσία δεν συμπεριέλαβε την αποθήκη από την ασφαλή περίμετρο ή γιατί δεν είχε οριστεί αντίπαλος σκοπευτής στην οροφή που χρησιμοποίησε ο ένοπλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης