ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Πόσο άλλαξε τον Τραμπ η απόπειρα; «Συναισθηματικός και γαλήνιος» ή «αμετανόητος υβριστής»

Politico: Πόσο άλλαξε τον Τραμπ η απόπειρα; «Συναισθηματικός και γαλήνιος» ή «αμετανόητος υβριστής»

Ο Ντόναλντ Τραμπ.

Steven Hirsch/New York Post via AP

Ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, επέστρεψε δυναμικά στους γνωστούς του τρόπους, μετά από μια σύντομη παύση. Ούτε δύο εβδομάδες δεν πέρασαν από την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του και οι προσβολές και οι προσωπικές επιθέσεις ενάντια στους αντιπάλους του, που χαρακτήρισαν τις δύο τελευταίες προεδρικές εκστρατείες του, επανήλθαν. 

Παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του επέμεναν ότι έχει αλλάξει, ότι έχει γίνει πιο «συναισθηματικός», πιο «γαλήνιος» ακόμη και «πνευματικός», ο Ντόναλντ Τραμπ, τις τελευταίες ημέρες επιδίδεται σε μια επιθετική ρητορική κατά τις βασικής του, όπως όλα δείχνουν, αντιπάλου Κάμαλα Χάρις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις «τούβλο», «τρελή», «παλαβή» και «χαζοχαρούμενη», μέχρι που αναδιατύπωσε μια παλιά προσβολή που είχε μεταχειριστεί ο Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ «Ψεύτρα».

Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτού που το Politico χαρακτηρίζει ως συνήθη κύκλο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με ακρίβεια μετρονόμου, επιστρέφει στους γνωστούς του τρόπους, διαψεύδοντας εκείνους που πίστευαν ότι η προεδρία, η εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2022 στο Καπιτώλιο, η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και τελικά η απόπειρα κατά της ίδιας του της ζωής θα τον άλλαζε.

Προσωπικές επιθέσεις

Ακόμη και μετά από όλα αυτά, η επιθετικότητά του παρέμεινε αν όχι εντάθηκε.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ λέει την αλήθεια και δεν υπάρχει τίποτα πιο ενωτικό από το να λέει την αλήθεια για μια αδύναμη, αποτυχημένη, ανίκανη και επικίνδυνα φιλελεύθερη Κάμαλα Χάρις και τις καταστροφικές πολιτικές της», είπε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της προεκλογικής του εκστρατείας Στίβεν Τσουνγκ.

Δεν ήταν πολύ καιρό πριν που οι σύμμαχοί του έλεγαν ότι είχε πραγματικά αλλάξει. Μετά το περιστατικό των πυροβολισμών της 13ης Ιουλίου, κατά των οποίων σκοτώθηκε ένας άνδρας και τραυμάτισε στο αφτί τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί του σε περίπου δώδεκα συνεντεύξεις στο POLITICO χρησιμοποίησαν λέξεις όπως «συναισθηματικός» και «γαλήνιος», ακόμη και «πνευματικός», για να περιγράψουν τον Τραμπ τις μέρες αμέσως μετά την απόπειρα κατά της ζωής του.

Ωστόσω, υπήρξαν ενδείξεις ότι μπορεί τελικά να μην είχε αλλάξει και τόσο. Η ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών ξεκίνησε με ένα κάλεσμα για ενότητα, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε έναν μονόλογο, βασικό στοιχεία των συγκεντρώσεών του.

Μεταστροφή του πολιτικού σκηνικού

Αυτή η εβδομάδα έφερε μία μεταστροφή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται τόσο στην Κάμαλα Χάρις αλλά και στον Τζο Μπάιντεν.

«Η ψεύτρα Κάμαλα Χάρις πιστεύει ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ικανός να ηγηθεί των ΗΠΑ τους επόμενους έξι μήνες; Πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση» έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social. «Τώρα φαίνεται ότι ο Τζο εκχωρεί την προεδρική του εξουσία σε μη εκλεγμένους γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον! Δεν εμπιστεύεται ούτε την Αντιπρόεδρό του. ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ;» πρόσθεσε.

Η νέα αυτή στάση του έρχεται καθώς το φαίνεται να υπάρχει μια μεταστροφή στο πολιτικό σκηνικό μέσα σε λίγες ημέρες. Η Χάρις κατάφερε να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις 24 ώρες - το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρώσει ποτέ υποψήφιος - από σπόνσορες και δωρητές που στηρίζουν την αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα και τη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις.

Αντιθέτως, όπως εκτιμά το Politico, η Κάμαλα Χάρις άσκησε εξ αρχής μια σταθερή και πειθαρχημένη στάση απέναντι στον Τραμπ, παίζοντας το χαρτί της εισαγγελέα σημειώνοντας ότι «είναι καταδικασμένος εγκληματίας».

«Ήρωας»

Αυτό που φαινόταν να ενοχλεί περισσότερο τον Τραμπ, ωστόσο, ήταν ότι ο Μπάιντεν, αποχωρώντας από την προεκλογική εκστρατεία και έχοντας δώσει το δαχτυλίδι στη Χάρις, του είχε «κλέψει» τον πολυτιμότερο - ίσως - τίτλο, αυτόν του... «ήρωα».

«Δεν μπορώ να το πιστέψω!», έγραψε στο Truth Social . «Μετατρέπουν τον απατεώνα Τζο Μπάιντεν, τον χειρότερο Πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, σε "ήρωα" - Τον έδιωξαν από την εξουσία σαν σκύλο. Δείτε τι μπορεί να κάνει η Ριζοσπαστική Αριστερά».

Με πληροφορίες από: Trump is back to insulting his opponents despite reported transformation