ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελία κατά της Χάρις έκανε ο Τραμπ για τα κονδύλια της προεκλογικής της εκστρατείας

Καταγγελία κατά της Χάρις έκανε ο Τραμπ για τα κονδύλια της προεκλογικής της εκστρατείας

O Ντόναλντ Τραμπ στο πρόσφατο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών 

AP Photo/Matt Rourke

Τη ροή κονδυλίων που έχει στη διάθεσή της για την προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα  των Δημοκρατικών η Κάμαλα Χάρις προσπαθεί να κόψει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς προχώρησε σε καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή. 

Συγκεκριμένα την κατηγορεί ότι παραβίασε τους ομοσπονδιακούς νόμους περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας, αντικαθιστώντας το όνομα του Τζο Μπάιντεν με το δικό της για να πάρει τον έλεγχο των κονδυλίων της εκστρατείας του.

Η καταγγελία, που κατατέθηκε από τον γενικό σύμβουλο της εκστρατείας του Τραμπ, Ντέιβιντ Γουόρινγκτον, υποστηρίζει ότι η εκστρατεία του Μπάιντεν δεν μπορούσε να μετονομάσει την επιτροπή της από «Μπάιντεν για πρόεδρος» σε «Χάρις για πρόεδρος» μόλις ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα την Κυριακή (21/7) και να μετακυλήσει τα 91 εκατ. δολάρια.

«Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια ελάχιστα συγκαλυμμένη υπερβολική συνεισφορά 91,5 εκατ. δολαρίων από έναν προεδρικό υποψήφιο σε έναν άλλο, δηλαδή από την παλιά εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν στη νέα εκστρατεία της Καμάλα Χάρις. Αυτή η προσπάθεια γελοιοποιεί τους νόμους μας για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας», αναφέρεται στην οκτασέλιδη καταγγελία.

«Απαγορεύεται στους ομοσπονδιακούς υποψηφίους να διατηρούν εισφορές για εκλογές στις οποίες δεν συμμετέχουν», προστίθεται.

Το κατά πόσον η καταγγελία θα προχωρήσει παραμένει ασαφές, αλλά η εκστρατεία του Τραμπ αναζητά κάθε τρόπο για να επιβραδύνει τη δυναμική που κατάφερε να δημιουργήσει η Χάρις στους ψηφοφόρους και τους δωρητές, καθώς είναι η επικρατέστερη για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ στο συνέδριο του Αυγούστου.

Τι απαντά το επιτελείο της Κάμαλα Χάρις

Το επιτελείο της Χάρις θεώρησε την καταγγελία ως μια νομική προσπάθεια για να ανακόψει την πορεία της.

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η εκστρατεία της Χάρις σημείωσε ότι συγκέντρωσε 100 εκατ. δολάρια σε δωρεές μέσα σε 36 ώρες από τότε που ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα του 2024.

«Οι αβάσιμοι νομικοί ισχυρισμοί -όπως αυτοί που κάνουν εδώ και χρόνια για να προσπαθήσουν να καταστείλουν τις ψήφους και να κλέψουν τις εκλογές- θα τους αποσπάσουν μόνο την προσοχή», προστίθεται.