ΚΟΣΜΟΣ

Τα «όπλα» Τραμπ και Χάρις και ο αστάθμητος παράγοντας Μπάιντεν

Τα «όπλα» Τραμπ και Χάρις και ο αστάθμητος παράγοντας Μπάιντεν

Η Καμάλα Χάρις σε ομιλία της

Kevin Mohatt/Pool via AP

Μπορεί το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ να επικεντρώνεται στην διαδοχή στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και στη χάραξη νέας στρατηγικής από τους Ρεπουμπλικάνους αλλά φαίνεται πως αυτή δεν είναι και η ουσία για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Διαχρονικά οι Προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μάχες με ενδιαφέρον. Είναι επίσης μία διαχρονική συνθήκη ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν τα επιτελεία των «μπλε» και των «κόκκινων» να προσεγγίζουν τους ψηφοφόρους βασισμένα σε απόλυτα ή σχετικά μετρήσιμα μεγέθη όπως για παράδειγμα οι βασικές ανησυχίες των πολιτών.

Η παρούσα κατάσταση - προεκλογική περίοδος είναι αλήθεια πως αποτελεί εξαίρεση στον αμερικανικό κανόνα και διαφοροποιείται σημαντικά τόσο από άποψη κοινωνικής πόλωσης όσο και γεγονότων. Πόσο συχνά συμβαίνει άλλωστε μέσα σε έναν μήνα και μόλις 120 ημέρες πριν από τις κάλπες να υπάρχει δολοφονική επίθεση κατά υποψηφίου, παραίτηση του αντιπάλου του και εμφυλιοπολεμικό κλίμα ταυτόχρονα;

Ο παράγοντας των δημοσκοπήσεων

Οι μετρήσεις και οι δημοσκοπήσεις θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα σε πρώτο πλάνο και αυτό έχει λογική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και μαζί τους επηρεάζεται ανοιχτά ολόκληρος ο πλανήτης. Ο επόμενος Πρόεδρος δεν είναι μία απλή εθνικού τύπου και στίγματος απόφαση.

Οι μετρήσεις όμως είναι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο φαίνεται να είναι διαφορετικό αυτή την φορά. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια προσέγγιση από τις εταιρείες και τους οργανισμούς που κάνουν αυτή τη δουλειά προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις σε ερωτήματα που προέρχονται από την ίδια την κοινωνία… Επίσης για να είμαστε «τίμιοι» από όσους μετέχοντες στην διαδικασία εκφράζονται τέτοιες θέσεις αυτές δεν φτάνουν από τα ΜΜΕ στους πολίτες. Μία τέτοια μοναδική περίπτωση είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κένεντι αλλά αυτός θα αποτελέσει ξεχωριστό μέγεθος και κεφάλαιο ανάλυσης μετά τις 22 Αυγούστου όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο.

Ούτε ασφάλεια, ούτε μεταναστευτικό... οικονομία

Η μεγαλύτερη με διαφορά ανησυχία για τους Αμερικανούς σήμερα δεν είναι το μεταναστευτικό ή η ασφάλεια, αλλά η οικονομία. Αυτή η ανησυχία δεν φαίνεται να βρίσκεται όμως σε πρώτο πλάνο ούτε από τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ ο οποίος έχει παράδοση σε ζητήματα οικονομίας και επενδύσεων ούτε και από τους Δημοκρατικούς της Καμάλα Χάρις η οποία σήμερα δεν φαίνεται διατεθειμένη να προτάξει τα μέτρα που θα πάρει για να μειώσει για παράδειγμα το δημόσιο χρέος της χώρας το οποίο καλπάζει.

Το μεταναστευτικό και η εσωτερική ασφάλεια που βρίσκονται ελάχιστα πίσω στη λίστα με τις αμερικανικές ανησυχίες είναι επίσης ένα από τα θέματα στα οποία οι πολίτες σήμερα 104 ημέρες μέχρι τις κάλπες δεν έχουν ολόκληρη την εικόνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως θα ολοκληρωθεί το τοίχος με το Μεξικό που στα τέλη της περασμένης θητείας του ξεκίνησε να κατασκευάζει και θα δημιουργηθεί ένα αυστηρότατο νομικό πλαίσιο το οποίο θα αποτρέπει κάθε παράνομη είσοδο στη χώρα. Οι Δημοκρατικοί της Χάρις είναι άγνωστο εάν θα συνεχίσουν τις πολιτικές Μπάιντεν κι αν θα προτάξουν ως αντίμετρο στις μαζικές ροές προσφύγων από το Μεξικό με πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο.

Η διαφορετική προσέγγιση της Χάρις

Σε αντίθεση με την τακτική του Τζο Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις φαίνεται πως θα προσεγγίσει αρκετά θέματα με διαφορετικό τρόπο. Η 59χρονη δεν έχει την ίδια εμπειρία στον πολιτικό στίβο, ούτε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά όπως προκύπτει έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει όλα τα σημεία στα οποία υπερέχει. Αυτά είναι ξεκάθαρο πως έχουν να κάνουν με τις νομικές της γνώσεις και με την σημαντική εμπειρία της από δικαστικές διαμάχες. Με βάση τα όσα προκύπτουν από το περιβάλλον της Χάρις από το Ντέλαγουέρ η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως αυτή η κίνηση θα της δώσει προβάδισμα με τους πολιτικούς αναλυτές πάντως να έχουν διαφορετική άποψη. Εάν η Χάρις επιμείνει στη ρητορική πως ο Ντόναλτ Τραμπ είναι καταδικασμένος από δικαστήριο στη Νέα Υόρκη και εκκρεμούν ακόμη δύο δίκες εις βάρος του τότε το πιθανότερο είναι να πολώσει ακόμη περισσότερο την ήδη ακραία πολωμένη κατάσταση. Εάν η Κάμαλα Χάρις δεν διευρύνει το πεδίο της αντιπαράθεσής της και κυρίως εάν δεν προσεγγίσει όλο το πλέγμα των ζητημάτων τότε αργά ή γρήγορα θα έχει ζητήματα και δημοσκοπικά.

Τι πρέπει να αποφύγει ο Τραμπ

Από την πλευρά του και ο Τραμπ δεν θα έχει εύκολο έργο εν μέσω καλοκαιριού. Είναι ξεκάθαρο πως οι «κόκκινοι» των Ρεπουμπλικάνων έχουν προετοιμάσει εδώ και καιρό μία στρατηγική που θα είχε στο επίκεντρο τον Τζο Μπάιντεν. Η παραίτηση από την κούρσα φέρνει στο προσκήνιο ένα πρόσωπο γνωστό μεν που δεν έχει όμως «χαρτογραφηθεί» αρκούντως… Απέναντι στην Κάμαλα Χάρις ο Τραμπ θα βρει έναν δύσκολο αντίπαλο καθώς η ίδια είναι γυναίκα, μαύρη και έχει άρτια γνώση των νόμων. Εάν ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ την υποτιμήσει ή παρεκτραπεί θα πρέπει να θεωρήσει δεδομένο πως θα έχει πρόβλημα.

Σημαντικό ρόλο στη μάχη ανάμεσα σε «ελέφαντα» και «γαϊδούρι» - Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς θα παίξει και η επιλογή από την πλευρά της Χάρις αντιπροέδρου. Τα ονόματα που μπορεί να αξιοποιήσει είναι αρκετά αλλά αυτό είναι πιθανότατα κάτι το οποίο θα εξετάσει σε όσο χρόνο απομένει μέχρι τις 19 Αυγούστου και την έναρξη του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο. Εάν η Χάρις επιλέξει γυναίκα για την θέση της Αντιπροέδρου τότε θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που θα συμβεί κάτι τέτοιο και θα επιχειρηθεί να χτυπηθούν άμεσα και οι θέσεις του J D Vance ειδικά στο ζήτημα των αμβλώσεων.

Ο... εύθραυστος Μπάιντεν

Οι ισορροπίες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα είναι ακόμη εύθραυστες όσο εύθραυστη φαίνεται να είναι και η υγεία του Τζο Μπάιντεν ο οποίος μένοντας στον Λευκό Οίκο θα επιχειρήσει να δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή ώθηση στην Αντιπρόεδρό του χωρίς να της στερεί δημοσκοπικούς πόντους με την δική του εικόνα.

Αυτό το συγκεκριμένο «χαρτί» φαίνεται σήμερα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να προβληματίζει τους Ρεπουμπλικάνους που επιχειρούν να αφαιρέσουν την εξουσία από τον Μπάιντεν ακόμη και για τους 6 τελευταίους μήνες της θητείας του κάνοντας χρήση της ειδικής πρόβλεψης στο Σύνταγμα για περιπτώσεις ανίατη ασθένειας Προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ