ΚΟΣΜΟΣ

Απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ: Νέο βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο δράστης πέφτει νεκρός

Απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ: Νέο βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο δράστης πέφτει νεκρός

Ελεύθερος σκοπευτής που έδρασε την ημέρα της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ

AP Photo/Don Wright

Οι εξελίξεις στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ είναι ραγδαίες, καθώς μία ημέρα μετά την παραίτηση της διευθύντριας των Μυστικών Υπηρεσιών, Κίμπερλι Τσίτλε και την παραδοχή της για πολλά λάθη στην επιχείρηση φύλαξης και προστασίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ένα νέο συγκλονιστικό βίντεο έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Το βίντεο προέρχεται από κάμερα σώματος αστυνομικού και δείχνει τον δράστη που προσπάθησε να σκοτώσει τον Ντόναλντ Τραμπ που στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Στις εικόνες που αποτυπώνονται διακρίνεται ένας αστυνομικός, πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας ντυμένος στα μαύρα να στέκεται πάνω από τη σορό του παραλίγο δολοφόνου του Ντόναλντ Τραμπ, Τόμας Μάθιου Κρουκς.

Ουσιαστικά πρόκειται για τις πρώτες στιγμές λίγο μετά τον πυροβολισμό, όπου ο δράστης κείτεται νεκρός και δίπλα στο άψυχο σώμα του βρίσκονται πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών.

Οι διάλογοι για την ταυτοποίηση του δράστη

Όπως αναφέρει το BBC, το βίντεο από την κάμερα σώματος, καταγεγραμμένο από τη Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης της Κομητείας Μπάτλερ, αναρτήθηκε στο «X» από το γραφείο του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή Τσακ Γκράσλεϊ. «Ένας ελεύθερος σκοπευτής της Κομητείας Μπέιβερ τον είδε και έστειλε τις φωτογραφίες, αυτός είναι», ακούγεται να λέει ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας στο βίντεο, αναφερόμενος στον νεκρό δράστη.

«Δεν ξέρω αν πήρες τις ίδιες φωτογραφίες που έλαβα κι εγώ», ρωτάει ένας αστυνομικός τον πράκτορα. «Νομίζω πως ναι, έχει τα γυαλιά του», απαντάει ο πράκτορας. Ο αστυνομικός προσθέτει ότι ο ελεύθερος σκοπευτής «έστειλε τις αρχικές φωτογραφίες όταν είδε τον δράστη να φθάνει με ποδήλατο, να αφήνει το σακίδιο, αλλά μετά τον έχασε από τα μάτια του».

Ο πράκτορας ρωτά επίσης αν το εγκαταλειμμένο ποδήλατο που βρέθηκε στην περιοχή ανήκε στον δράστη: «Δεν γνωρίζουμε» απαντάει ένας αστυνομικός. Συζητήσεις ακούγονται επίσης για «θύματα στο πλήθος και άτομα που κρατήθηκαν επειδή τραβούσαν βίντεο».

Η αποτυχία των Μυστικών Υπηρεσιών

Ο Γερουσιαστής Γκράσλεϊ είναι ένα από τα μέλη του Κογκρέσου που απαιτούν πλήρη έρευνα και διαφάνεια γύρω από την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Οι νομοθέτες ανέκριναν την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Κίμπερλι Τσίτλε για την προετοιμασία πριν από τη συγκέντρωση σε μία ακρόαση στην οποία η ίδια παραδέχτηκε πως «αποτύχαμε» για να επανέλθει την επόμενη ημέρα καταθέτοντας την παραίτησή της.

Η Τσίτλε χαρακτήρισε τον πυροβολισμό ως «τη σημαντικότερη επιχειρησιακή αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας εδώ και δεκαετίες».

Μάλιστα, μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι είδαν έναν ύποπτο άνδρα - τον Κρουκς - με τουφέκι σε μια ταράτσα στη συγκέντρωση λίγα λεπτά πριν ακουστούν οι πυροβολισμοί.

Τελικά, ο Κρουκς εξουδετερώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή και ενώ ο Τραμπ είχε μόλις τραυματιστεί στο δεξί αυτί.