ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η ταφή του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στο Κατάρ

Πλήθος κόσμου ακολουθεί το φέρετρο του Ισμαήλ Χανίγια

AP Photo/Vahid Salemi

Στη Ντόχα, όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή (2/8) η ταφή του έφτασε η σορός του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Τους δρόμους του Κατάρ έχουν ήδη πλημμυρίσει χιλιάδες άνθρωποι από το βράδυ της Πέμπτης (1/8).

Η ταφή του, που, θα γίνει στο νεκροταφείο Ιμάμ στην πόλη Λουσαΐλ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε κλίμα οργής για την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη την Τετάρτη (31/7) με χρήση εκρηκτικού μηχανισμού που είχε κρυφτεί στον ξενώνα όπου διέμενε.

Η ιρανική κυβέρνηση και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του, κάτι το οποίο το Τελ Αβίβ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε.

Η «εξουδετέρωση» - όπως την χαρακτήρισε ο ισραηλινός στρατός - του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ έρχεται να δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα.

Όπως έκαναν γνωστό οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ο Ντέιφ έγινε στόχος επίθεσης σε ένα συγκρότημα που ανήκε στον Ραφάα Σάλαμεχ, τον διοικητή της ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς, στις 13 Ιουλίου.

Τι σηματοδοτεί το διπλό χτύπημα του Ισραήλ στη Χαμάς

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια, για την οποία ωστόσο δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη, επιβεβαίωσε τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της οργάνωσης.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ, είναι η τρίτη προσωπικότητα υψηλού προφίλ στις μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν που σκοτώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ - το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι - σε αεροπορική επιδρομή στη Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας στις 13 Ιουλίου. Κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό ισοπεδώθηκαν πολλά κτήρια και 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Ορόσημο» χαρακτήρισε τη δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού της Χαμάς, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων πριν «ξεχειλίσει το ποτήρι»

Στο μεταξύ, στο Τελ Αβίβ, Ισραηλινοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να επιτύχει κατάπαυση του πυρός και συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, καθώς συμπλήρωσαν 300 ημέρες από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Η μητέρα ενός ομήρου ανέφερε «συναίνεση μεταξύ όλων των υπηρεσιών ασφαλείας» ότι υπάρχει μόνο «ένα σύντομο παράθυρο ευκαιρίας για μια σωτήρια συμφωνία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης