ΚΟΣΜΟΣ

Δεν γνωρίζαμε, ούτε εμπλεκόμαστε στη δολοφονία Χανίγια λέει ο Μπλίνκεν

Δεν γνωρίζαμε, ούτε εμπλεκόμαστε στη δολοφονία Χανίγια λέει ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

(AP Photo/Suhaimi Abdullah)

«Δεν γνωρίζαμε, ούτε εμπλεκόμαστε» στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στην πρώτη του αντίδραση από τη Σιγκαπούρη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ακόμα ότι δεν θα κάνει εικασίες για τον αντίκτυπο της δολοφονίας του Χανίγια «επειδή πολύ απλά, δεν ξέρουμε», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε συνέντευξη στο CNA Singapore, ο Μπλίνκεν επανέλαβε τη δέσμευσή του για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Φυσικά, έχω δει τις αναφορές και το μόνο που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι νομίζω ότι τίποτα δεν μειώνει τη σημασία, όπως είπα πριν από λίγο, να φτάσουμε στην κατάπαυση του πυρός, η οποία είναι προφανώς προς το συμφέρον των ομήρων, και να τους φέρουμε σπίτι τους. Είναι προφανώς προς το συμφέρον των Παλαιστινίων που υποφέρουν τρομερά καθημερινά: παιδιά, γυναίκες, άνδρες στη Γάζα που έχουν παγιδευτεί σε αυτά τα διασταυρούμενα πυρά της Χαμάς», σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Είναι βαθιά προς το συμφέρον να προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε έναν καλύτερο δρόμο, όχι μόνο στη Γάζα, αλλά στην πραγματικότητα σε ολόκληρη την περιοχή, επειδή τόσα πολλά συνδέονται με αυτό που συμβαίνει στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα όχι μόνο για να φτάσουμε σε ένα καλύτερο μέρος στη Γάζα, αλλά και για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης», κατέληξε.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν μίλησε με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι την Τετάρτη μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Συνομιλία Όστιν-Γκάλαντ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ σχετικά με την απειλή που θέτει η Χεζμπολάχ, αναφέρει το Πεντάγωνο.

Ανακοίνωση από το γραφείο του Όστιν λέει ότι οι δυο τους μίλησαν για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ στο Ισραήλ στις 27 Ιουλίου, η οποία «σκότωσε δώδεκα αθώους πολίτες, κυρίως παιδιά».

«Συζήτησαν τις απειλές για το Ισραήλ από μια σειρά τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ», προστίθεται στην ανακοίνωση χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο χθεσινό ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε έναν ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, για την οποία κατηγορείται επίσης το Ισραήλ.

«Ο υπουργός Όστιν επιβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευσή του για την ασφάλεια και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Συζήτησαν επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους», καταλήγει η ανακοίνωση, σύμφωνα με τους Times of Israel.