ΚΟΣΜΟΣ

«Βράζει» ο αραβικός κόσμος για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

«Βράζει» ο αραβικός κόσμος για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο αραβικός κόσμος μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, με τους ηγέτες της περιοχής να εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση της σύρραξης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, υποστήριξε σήμερα ότι το αίμα του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε νωρίτερα στην Τεχεράνη, «δεν θα πάει χαμένο».

«Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση στην κατοικία του ανώτατου ηγέτη, γεγονός που συμβαίνει σε έκτακτες συνθήκες, σύμφωνα με τους New York Times. Ο διοικητής των δυνάμεων Αλ-Κουντς συμμετέχει επίσης στη συνάντηση.

Καταδίκη Αμπάς

Ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φατάχ, καταδίκασε σήμερα «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φατάχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σύμφωνα με το κίνημά του σκοτώθηκε σε «σιωνιστική επιδρομή» στην Τεχεράνη.

Ενήμερος ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος είδε τις αναφορές για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν, δήλωσε εκπρόσωπος στο CNNi, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως περαιτέρω. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι αναπόφευκτος, αλλά εάν το Ισραήλ δεχόταν επίθεση, οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν στην υπεράσπισή του.

«Ειδεχθής πράξη», λέει η Τουρκία

Η Τουρκία καταδίκασε την «ειδεχθή δολοφονία» - όπως την χαρακτήρισε - του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ιδεολογικά κοντινού στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

«Καταδικάζουμε τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια», αυτή την «ειδεχθή πράξη στην Τεχεράνη», ανέφερε η τουρκική διπλωματία, για την οποία «σκοπός της επίθεσης ήταν να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», να αποκτήσει «περιφερειακή διάσταση».

«Αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει καμιά πρόθεση» να επιτρέψει να υπάρξει ειρήνη, έκρινε ακόμη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ρωσία: Απαράδεκτη πολιτική δολοφονία

Η Ρωσία καταδίκασε «την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία», όπως τη χαρακτήρισε, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε σε πλήγμα στην Τεχεράνη.

«Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Συλλυπητήρια της Χεζμπολάχ στη Χαμάς

Το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα του Λιβάνου είπε ότι μοιράζονται «αισθήματα πόνου» και εκφράζουν τα «βαθιά τους συλλυπητήρια» στη Χαμάς για τη δολοφονία του Χανίγια, τον οποίο περιέγραψαν ως «έναν από τους μεγάλους ηγέτες της αντίστασης της εποχής μας».

Χούθι

Ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, ανώτατος αξιωματούχος της μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν στην Υεμένη, χαρακτήρισε τη δολοφονία «κατάφωρη παραβίαση των νόμων και των ιδανικών αξιών».

Επικίνδυνη κλιμάκωση, λέει το Κατάρ

Το Κατάρ καταδικάζει τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ του Κατάρ αναφέρει ότι η δολοφονία του Χανίγια αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση.