ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Εντείνονται οι φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

(Dalati Nohra/Lebanese Official Government via AP, File)

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, αποτελεί μια μεγάλη κλιμάκωση που εντείνει τους φόβους για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο Χανίγια είναι ο δεύτερος ηγέτης μιας μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δολοφονήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Η δολοφονία του συνιστά ένα σημαντικό πλήγμα για τη Χαμάς, καθώς εξουδετερώθηκε το πλέον προβεβλημένο δημόσιο πρόσωπο της που ηγήθηκε των πολιτικών επιχειρήσεων της ομάδας ενώ ζούσε στο εξωτερικό, αναφέρει ανάλυση του CNNi.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έβαλε στο στόχαστρο τον Χανίγια και τον σωματοφύλακά του σε ένα «χτύπημα» στο σημείο που διέμενε στην Τεχεράνη, μετά τη συμμετοχή του στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου την Τρίτη.

Ο ισραηλινός στρατός είπε στο CNNi ότι δεν απαντά σε δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, αν και ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί επανειλημμένα να εξαλείψουν τη Χαμάς και την ηγεσία της ως απάντηση στην επίθεση της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Σε ανακοίνωσή του αργότερα είπε ότι «αξιολογούσε την κατάσταση».

Αντίθετα, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε ένα χτύπημα στη Βηρυτό του Λιβάνου την Τρίτη που σκότωσε τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, τον οποίο κατηγόρησε για μια θανατηφόρα επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Η δολοφονία του Φουάντ Σουκρ ήταν η πιο σοβαρή ισραηλινή κλιμάκωση από τότε που ξεκίνησαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς σκοτώθηκε ο Χανίγια, ένας βασικός συνομιλητής με τους Αιγύπτιους και τους μεσολαβητές του Κατάρ στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο νέος Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ορκίστηκε την Τρίτη και η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες την ίδια ημέρα της συνάντησης του Χανίγια με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη.

Το κρατικό μέσο IRNA ανέφερε ότι το χτύπημα σημειώθηκε γύρω στις 2 τα ξημερώματα τοπική ώρα με ένα «κατευθυνόμενο βλήμα». Η Fars που συνδέεται με το κράτος είπε ότι έμενε σε μια από τις ειδικές κατοικίες για βετεράνους στη βόρεια Τεχεράνη.

Η δολοφονία έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τη Μέση Ανατολή, με τις κλιμακούμενες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ να απειλούν να επεκταθούν σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο και καθώς η Χαμάς συνεχίζει να πολεμά τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα εν μέσω μιας εκτυλισσόμενης και καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, είπε ότι ο θάνατος της Χανίγιε «δεν θα ήταν μάταιος», ενώ ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι το χαρακτήρισε «σοβαρή κλιμάκωση».

Αντίκτυπος στις συνομιλίες για ομήρους;

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι έχει δει τις αναφορές για τον θάνατο του Χανίγια, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως περαιτέρω, σύμφωνα με εκπρόσωπο. Καθώς ταξίδευε στις Φιλιππίνες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι αναπόφευκτος, αλλά εάν το Ισραήλ δεχόταν επίθεση, οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν στην υπεράσπισή του.

Ο Χανίγια είναι ο δεύτερος ανώτερος ηγέτης της Χαμάς που σκοτώνεται από την αρχή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Τον Ιανουάριο, η οργάνωση είπε ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου Σαλέχ Αλ Αρούρι σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό. Ο Αρούρι θεωρούνταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Ιζ αντ-Ντιν αλ-Κασάμ.

Ωστόσο, η ομάδα μπόρεσε να αντέξει τον θάνατο άλλων βασικών ηγετών στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας των συνιδρυτών της Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι που σκοτώθηκαν με διαφορά εβδομάδων το 2004.

Ο αναλυτής Πολιτικής και Εξωτερικής Πολιτικής του CNN, Μπαράκ Ραβίντ, δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Χανίγια ως έναν από τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και ενώ δεν είναι σημαντικός από στρατιωτικής άποψης, ο θάνατός του «θα έχει σημαντική επιρροή» στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός.

Το Σώμα των Ιρανών Φρουρών Επανάστασης, μια ελίτ πτέρυγα του ιρανικού στρατού, δήλωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια βρισκόταν υπό δειρεύνηση και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα την Τετάρτη, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια χαρακτηρίζοντάς την «μια άνανδρη πράξη και μια επικίνδυνη εξέλιξη», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA την Τετάρτη.

«Η Εξοχότητά του κάλεσε τις λαϊκές δυνάμεις να ενωθούν, να είναι υπομονετικοί και σταθεροί απέναντι στην ισραηλινή κατοχή», ανέφερε η WAFA.

Θάνατοι δύο ηγετών που υποστηρίζονται από το Ιράν

Οι αναφερόμενοι θάνατοι του Χανίγια στην Τεχεράνη και του Σουκρ της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό - δύο ηγετών διαφορετικών μαχητικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν - μέσα σε λίγες μόνο ημέρες είναι σημαντικοί τόσο ως προς το χρόνο όσο και ως προς την τοποθεσία τους.

Ο Ταξίαρχος Ασάφ Ορίον, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας είπε ότι οι δύο αναφερόμενοι θάνατοι «αυξάνουν την πιθανότητα αντίδρασης από τον άξονα, προσθέτοντας στο μενού επιθέσεις από το Ιράν και αλλού».

Το Ιράν έχει ξοδέψει χρόνια επενδύοντας σε περιφερειακές ομάδες, άτυπα γνωστές ως «Άξονας της Αντίστασης» - μια αντι-Ισραηλινή και αντιδυτική συμμαχία - προμηθεύοντάς τους χρήματα, όπλα και εκπαίδευση καθώς η Τεχεράνη προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.

Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα έφερε στο προσκήνιο αυτόν τον μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο με το Ιράν – και φούντωσε την κοινή γνώμη παγκοσμίως.

Αν και το Ισραήλ δεν σχολίασε τον θάνατο του Χανίγια, έχει ορκιστεί να εξαλείψει την ηγεσία της Χαμάς και έχει ιστορικό δολοφονιών στο Ιράν καθώς και εναντίον ιρανικών στόχων.

Τον Απρίλιο, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βομβάρδισε το συγκρότημα της πρεσβείας του στη Συρία σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμεντ Ρέζα Ζαχέντι, ανώτατου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), και του ανώτερου διοικητή Μοχάμαντ Χάντι Χατζί Ραχίμι. Σε απάντηση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου μεγάλης κλίμακας επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ισραήλ στόχευσε τον στρατιωτικό αρχηγό της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ σε ένα χτύπημα σε μια καθορισμένη ανθρωπιστική ζώνη στη νότια Γάζα που σκότωσε τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιους. Μια άπιαστη και ισχυρή φιγούρα, ο Ντέιφ θεωρείται ότι είναι ένας από τους εγκέφαλους πίσω από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αν και παραμένει ασαφές εάν είναι νεκρός.

Hamas political leader Haniyeh’s assassination deepens fears of an all-out war in the Middle East By Helen Regan, Kareem El Damanhoury and Abeer Salman, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης