ΚΟΣΜΟΣ

Την Παρασκευή στο Κατάρ η ταφή του Ισμαήλ Χανίγια

Την Παρασκευή στο Κατάρ η ταφή του Ισμαήλ Χανίγια

Μέλη του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου της Τεχεράνης συμμετέχουν σε διαδήλωση για να καταδικάσουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

(AP Photo/Vahid Salemi)

Στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, θα γίνει την Παρασκευή 02/08, η ταφή του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη. Το Ιράν κήρυξε σήμερα Τετάρτη (31/7) τριήμερο εθνικό πένθος.

Η νεκρώσιμη τελετή θα τελεστεί αύριο, Πέμπτη, στην Τεχεράνη και η σορός του θα μεταφερθεί στην Ντόχα, όπου ο «μάρτυρας» θα ενταφιαστεί την Παρασκευή παρουσία εκπροσώπων παλαιστινιακών κινημάτων όπως και αράβων και μουσουλμάνων ηγετών, διευκρίνισε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα, το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath είχε μεταδώσει ότι η δολοφονία του Χανίγια πραγματοποιήθηκε με κατευθυνόμενο πύραυλο που στόχευε την ιδιωτική του κατοικία στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος έπληξε το κτήριο γύρω στις 2:00 τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (23:30 BST) - κάτι που αναφέρουν επίσης τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Το Fars News, το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, αναφέρει επίσης ότι ο Χανίγια βρισκόταν σε μια κατοικία βετεράνων στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης και ότι σκοτώθηκε από «βλήμα αέρος».

Την πληροφορία ότι ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε στο Ιράν δημοσιοποίησαν επίσης οι Φρουροί της Επανάστασης — επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας — σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Νωρίς σήμερα το πρωί χτυπήθηκε η κατοικία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα το θάνατο του ίδιου και ενός από τους σωματοφύλακές του. Τα αίτια διερευνώνται και θα ανακοινωθούν σύντομα», ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Διενεργείται έρευνα από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία και τα ευρήματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, ο Χανίγια σκοτώθηκε μαζί με τον σωματοφύλακά του σε, όπως είπε, ισραηλινή επιδρομή στο σπίτι του.