ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Περιορισμένες οι επιλογές του Ιράν μετά τη δολοφονία Χανίγια

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ

(Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το τι συνέβη γύρω στις 1:45 τα ξημερώματα της Τετάρτης 31/07 στην Τεχεράνη, που οδήγησε στο θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, θα υπαγορεύσουν τι θα ακολουθήσει. Ή ακριβέστερα, οι λεπτομέρειες που η Τεχεράνη επιλέγει να παρουσιάσει ως αφήγημά της, αναφέρει ανάλυση του CNNi.

Όπως και αν έγινε η επίθεση, πρόκειται ξεκάθαρα για μια σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας τους και της υποτιθέμενης φούσκας ασφαλείας της ιρανικής πρωτεύουσας. Ο Χανίγια ήταν καλεσμένος τους και ο ρόλος τους ως περιφερειακής δύναμης διαβρώνεται εάν δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμμάχων που τους επισκέπτονται.

Αλλά το Ιράν έχει υποστεί παρόμοιες παραβιάσεις στο παρελθόν. Για τον θάνατο του κορυφαίου πυρηνικού τους επιστήμονα, του Ιρανού Μοχσέν Φαχριζαντέχ, υπήρξε περιορισμένη αντίδραση το 2020.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές του Ιράν είναι περιορισμένες και καμία από αυτές δεν είναι σπουδαία, σημειώνει ο αναλυτής του CNNi.

Είναι σαφές ότι η Τεχεράνη είναι απρόθυμη να εξαπολύσει τον πιο άγριο αντιπρόσωπό της, τη Χεζμπολάχ, σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ από τον Λίβανο. Παραμερίζοντας την τεράστια ανθρωπιστική φρίκη που θα προκαλούσε μια τέτοια σύγκρουση τόσο για τους Λιβανέζους όσο και για τους Ισραηλινούς, η Χεζμπολάχ παραμένει ένα ισχυρό χαρτί που η Τεχεράνη πιθανότατα μπορεί να παίξει μόνο μία φορά. Και έτσι πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά πότε θα το κάνουν.

Το Ιράν έχει δοκιμάσει εξάλλου να επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ νωρίτερα, τον Απρίλιο, μετά τον θάνατο ανώτερων διοικητών του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό της Συρίας. Εν ολίγοις, τα 300 drones και οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν τότε, απέτυχαν.

Η απάντησή τους θα καθορίσει τόσο τον ρόλο τους ως περιφερειακής δύναμης. Ωστόσο, ένα κρυφό, ασύμμετρο χτύπημα, σε εβδομάδες από τώρα, μπορεί να μην διορθώσει τη ζημιά που έχει συντελεστεί.

Οι κόκκινες γραμμές ξεπεράστηκαν ξανά και το κρίσιμο ερώτημα του επόμενου 24ωρου, καθώς το Ιράν διαμορφώνει το αφήγημά του για το πώς προέκυψε αυτή η μεγάλη ταπείνωση, είναι μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι Ιρανοί.

Analysis: There are no good options now for Iran From CNN's Nick Paton Walsh

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης