ΚΟΣΜΟΣ

Το πολύτιμο μυστικό του Ερμή που έφεραν στο φως οι επιστήμονες

Ο Ερμής (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Julio Cortez

O Ερμής μπορεί να είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος αλλά μπορεί να κρύβει ένα μεγάλο και πολύτιμο μυστικό.  

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα κάτω από την επιφάνεια του μπορεί να υπάρχει στρώμα από διαμάντια με πάχος 18 χιλιομέτρων.

Αυτό γιατί κάτω από ακραία πίεση, ο άνθρακας που υπήρχε στον μανδύα μετατράπηκε σε διαμάντι.

Αυτό το διαμάντι στη συνέχεια επέπλευσε στην κορυφή του πυρήνα - δημιουργώντας ένα στρώμα μεταξύ αυτού και του μανδύα.

Για να ελέγξουν τη θεωρία, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια πρέσα μεγάλου όγκου για να αναπαράγουν τις πιέσεις και τις θερμοκρασίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του Ερμή.

Το υλικό συνθετικό πυριτικό μαγνήσιο τέθηκε κάτω από επτά γιγαπασκάλ (μονάδα πίεσης) και θερμάνθηκε στους 2.177C (3.950F) για να καταδειχθεί πώς τα ορυκτά θα είχαν αλλάξει την εποχή που σχηματίστηκε ο Ερμής, και προσομοίωσαν τον σχηματισμό διαμαντιών σε αυτές τις συνθήκες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι από ένα τετράκις εκατομμύριο τόνοι διαμαντιών διάσπαρτοι κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Τα ορυκτά πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένα σε βάθος άνω των 160 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης - πολύ βαθύτερα από ό,τι έχουν φτάσει ποτέ ανθρώπινα τρυπάνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης