ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο ακραίο είναι το σενάριο ενός εμφυλίου στις ΗΠΑ μετά την απόπειρα κατά του Τραμπ

Πρωτοσέλιδο νοτιοκορεάτικης εφημερίδας με πρώτο θέμα την απόπειρα δολοφονίας του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

AP Photo/Lee Jin-man

Η απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ είναι μόνο μία από τις οπτικές της βαθιάς κρίσης που βιώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σφαίρα που τραυμάτισε, ευτυχώς ελαφρά, τον 45ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η ίδια που βρήκε στόχο και έχει τραυματίσει σοβαρά την ακεραιότητα και τη σταθερότητα της Αμερικανικής Δημοκρατίας.

Όπως και με την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 έτσι και πριν από τρεις ημέρες η Δημοκρατία των ΗΠΑ δέχεται χτυπήματα που δεν την πληγώνουν απλά, αλλά την τραυματίζουν θανάσιμα.

Η επιστροφή των δημοκρατιών στο σκοτεινό παρελθόν τους

Δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε και απλό να αναλύσει κάποιος τι έχει μεσολαβήσει από το 1981, όταν καταγράφηκε και η τελευταία απόπειρα δολοφονίας ενάντια σε Αμερικανό Πρόεδρο, είναι όμως σχετικά απλό να συμπεράνει κανείς πως οι Δημοκρατίες που επιστρέφουν στο σκοτεινό τους παρελθόν δεν έχουν λαμπρό μέλλον.

Πιθανότατα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και για τις μυστικές υπηρεσίες που «χτενίζουν» το παρελθόν του 20χρονου δράστη να βρουν τι είναι αυτό που τελικά όπλισε το χέρι του.

Πόση σημασία θα έχει άλλωστε αυτό για τον ιστορικό του μέλλοντος; Μάλλον όχι μεγάλη, καθώς όλα όσα γίνονται την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ, είναι ο λόγος που η κοινωνία και η πολιτική της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη οδηγούνται με ταχύτητα στο χάος.

Δεν αντέχει άλλους κλυδωνισμούς η αμερικανική κοινωνία

Δε νοείται ευνομούμενη πολιτεία, δεν υπάρχει χώρα της προηγμένης Δύσης, στην οποία η απόπειρα δολοφονίας ενός πολιτικού προσώπου, ανεξάρτητα από τις θέσεις και τα πιστεύω του, να είναι πρακτική που προάγει τις αξίες.

Δεν έχει απολύτως καμία σημασία εάν το πρόσωπο αυτό είναι για πολλούς ο εκφραστής του προβλήματος.

Δεν έχει επίσης καμία θέση στη Δημοκρατία η βία ως πολιτική έκφραση και απάντηση αλλά κάπου εδώ τελειώνει και το «εύκολο» της προσπάθειας να αποτυπωθεί η αμερικανική κρίση.

Το δύσκολο για τις ΗΠΑ είναι να ενδοσκοπήσουν και να αντιληφθούν πως η κοινωνία τους δεν αντέχει περισσότερους από τους κλυδωνισμούς που έχει δεχθεί σε ελάχιστο, με πολιτικούς και ιστορικούς όρους, χρόνο.

Περισσότερα τα όπλα από τους πολίτες

Οι Αμερικανοί δεν είναι ένα απλό κοινωνικό ή πολιτικό αμάλγαμα αλλά μία κοινωνία στην οποία υπάρχουν περισσότερα όπλα από πολίτες. Αυτή η συνισταμένη είναι μοναδική για τα παγκόσμια δεδομένα και σε περιστάσεις κρίσης, βαθιάς και ουσιαστικής, όπως αυτής που εδώ και καιρό βιώνει η χώρα η συγκεκριμένη παράμετρος μπορεί να δώσει ακραίες καταστάσεις.

Η μεγάλη ηλικία -αλλά και εμπειρία, των υποψήφιων προέδρων

Το θετικό, αν μπορεί να υπάρχει τέτοιο σήμερα, είναι κάτι που για πολλούς αν όχι για όλους τους αναλυτές φάνταζε μέχρι την περασμένη Παρασκευή αρνητικό: η μεγάλη ηλικία και των δύο υποψηφίων για την Προεδρία.

Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ διαθέτουν λόγω ηλικίας την άκρως απαραίτητη εμπειρία για να κατανοήσουν την κρισιμότητα στην οποία καλούνται να διεκδικήσουν το οβάλ γραφείο.

Η ηλικία και των δύο και το γεγονός πως η χώρα τα τελευταία 8 χρόνια κυβερνάται είτε από τον έναν, είτε από τον άλλο δίνουν ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες διαύλο συνεννόησης.

Μέσα από τον συγκεκριμένο δίαυλο υπήρξε η επικοινωνία Μπάιντεν – Τραμπ λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας αλλά και η συμφωνία επί της αρχής για παράλληλη μείωση της έντασης ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα».

Για τους πλέον απαισιόδοξους πάντως ο διχασμός που σήμερα υπάρχει και συστηματικά έχει εκκολαφθεί δεν είναι απίθανο να μας φέρει πολύ νωρίτερα από τον ερχόμενο Νοέμβριο μπροστά σε καταστάσεις και δεδομένα τα οποία θα είναι ο ορισμός της λέξης «σοκ».

Είναι μέσα από τέτοια ρεαλιστικά σοκ που η Αμερική γιγαντώθηκε στο ιστορικό της παρελθόν αλλά είναι και μέσα από τέτοιες καταστάσεις που βρέθηκε σε πραγματικό αδιέξοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης