ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπλίνκεν με Ισραηλινούς αξιωματούχους για την εκεχειρία στη Γάζα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με δύο υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους συναντήθηκε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τσάχι Χανέγκμπι και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στην εξεύρεση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με βάση τους όρους που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου.

Ο Μπλίνκεν από την πλευρά του εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις πρόσφατες απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να βάζει στο στόχαστρο μαχητές της Χαμάς, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τις επιθέσεις σε αμάχους.

Την ίδια ώρα, αντικρουόμενα μηνύματα στέλνουν οι ηγέτες της Χαμάς για το μέλλον των συνομιλιών με το Ισραήλ για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς δεν αποχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες μετά από τις αιματηρές επιθέσεις των Ισραηλινών αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γάζα, δήλωσε την Κυριακή (14/7) ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της.

Η δήλωση του Ιζάτ Ελ-Ρεσίκ, μέλους του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, κατηγορεί επίσης, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Ντενιάχου ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες των Αράβων μεσολαβητών και των ΗΠΑ για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων από τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του έχει ως στόχο να εμποδιστούν οι προσπάθειες τερματισμού της πολεμικής διαμάχης, είπε ο Ρεσίκ.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες παγώνουν.

«Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε κατά τη διάρκεια σειράς συνδιαλέξεων τους μεσολαβητές και περιφερειακούς παράγοντες για την απόφαση της Χαμάς να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, εξαιτίας της έλλειψης σοβαρότητας της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) και των σφαγών με θύματα άοπλους αμάχους», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης