ΚΟΣΜΟΣ

«Παγώνουν» οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα - Τι λέει στέλεχος της Χαμάς

«Παγώνουν» οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα - Τι λέει στέλεχος της Χαμάς

O επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Vahid Salemi

Το πάγωμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ ανακοίνωσε ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς έκανε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο την απόφαση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος να σταματήσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας την «έλλειψη σοβαρότητας» και τις «σφαγές» του Ισραήλ.

«Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε κατά τη διάρκεια σειράς συνδιαλέξεων τους μεσολαβητές και περιφερειακούς παράγοντες για την απόφαση της Χαμάς να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, εξαιτίας της έλλειψης σοβαρότητας της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) και των σφαγών με θύματα άοπλους αμάχους», τόνισε.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε βομβαρδισμούς για να εξοντώσει δυο ηγετικά στελέχη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του στρατιωτικού της βραχίονα, ενώ το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατήγγειλε πως διαπράχθηκαν «σφαγές» εκατό και πλέον αμάχων σε δυο καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δυο ηγέτες είναι ο Μοχάμεντ Ντέιφ και ο Ράφα Σαλάμα, αντίστοιχα ο επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς και ο επικεφαλής του στη Χαν Γιούνις, που παρουσιάζονται από τον ισραηλινό στρατό ως «εγκέφαλοι της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου», της άνευ προηγουμένου εφόδου στο νότιο Ισραήλ που αποτέλεσε έναυσμα του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος διανύει τον δέκατο μήνα του, ή αλλιώς τη 282η ημέρα του.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μαγάζι, τομέα που είχε οριστεί από το ίδιο το Ισραήλ ως «ανθρωπιστική ζώνη», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 90 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων ήταν «γυναίκες και παιδιά», και να τραυματιστούν άλλοι 300.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως βομβαρδίστηκε «περιφραγμένος» χώρος που «διαχειριζόταν η Χαμάς» και όπου «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήταν παρόντες μόνο τρομοκράτες της Χαμάς και κανένας άμαχος», διαβεβαιώνοντας πως «τα περισσότερα θύματα ήταν τρομοκράτες».