ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Στους 90 οι νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα στον καταυλισμό Αλ Μαουάσι

Γάζα: Στους 90 οι νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα στον καταυλισμό Αλ Μαουάσι
AP Photo/Jehad Alshrafi

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου (13/7) ότι 90 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στον καταυλισμό εκτοπισμένων του Αλ Μαουάσι, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο καταγγέλλει την «αποτρόπαιη σφαγή εκ μέρους του κατακτητή» σημειώνοντας ότι οι νεκροί είναι 90 και οι τραυματίες 300. «Τα μισά από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε η Χαμάς.

Στόχος της επίθεσης, σύμφωνα με το Ισραήλ, ήταν ο στρατιωτικός ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Μοχάμεντ Ντέιφ.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν αν ο Ντέιφ σκοτώθηκε. «Ακόμη εξετάζουμε και επαληθεύουμε τα αποτελέσματα του πλήγματος», είπε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Στη δική της ανακοίνωση η Χαμάς λέει ότι ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι στόχευε ηγέτες της είναι ψευδής και ο στόχος του ήταν να δικαιολογήσει την επίθεση, την πιο πολύνεκρη που έχει σημειωθεί στη Γάζα εδώ και εβδομάδες.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει στην περιοχή Αλ Μαουάσι είπαν ότι οι σκηνές τους γκρεμίστηκαν από την ισχύ του πλήγματος και περιέγραψαν πτώματα και ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στο έδαφος.

«Δεν καταλάβαινα πού βρισκόμουν ή τι συνέβαινε», είπε ο Σεΐχ Γιούσεφ, κάτοικος της Πόλης της Γάζας που πλέον ζει εκτοπισμένος στο Αλ Μαουάσι. «Έφυγα από τη σκηνή μου και έριξα μια ματιά τριγύρω. Όλες οι σκηνές είχαν πέσει, ανθρώπινα μέλη, πτώματα παντού, ηλικιωμένες γυναίκες στο έδαφος, μικρά παιδιά έγιναν κομμάτια», περιέγραψε στο πρακτορείο Reuters.

Ισραήλ: Στόχος ήταν δύο «εγκέφαλοι» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εκτός του Ντέιφ στόχος ήταν επίσης ο Ράφα Σαλάμα, ο διοικητής της Ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς. Οι δυο τους, λέει το Ισραήλ, ήταν οι εγκέφαλοι της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ.

Ο Ντέιφ έχει επιβιώσει από επτά απόπειρες του Ισραήλ να τον σκοτώσει –η πιο πρόσφατη το 2021– και, εδώ και δεκαετίες, το όνομά του είναι πρώτο στη λίστα των καταζητούμενων από τις ισραηλινές αρχές. Θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 71 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 289 τραυματίστηκαν από το σημερινό πλήγμα.

Το Αλ Μαουάσι είναι μια καθορισμένη «ανθρωπιστική ζώνη» και ο ισραηλινός στρατός κατ’ επανάληψη προέτρεψε του Παλαιστίνιους να κατευθυνθούν εκεί, αφού εξέδωσε εντολές εκκένωσης άλλων περιοχών.

Πλάνα του πρακτορείου Reuters δείχνουν ασθενοφόρα να σπεύδουν στην περιοχή, ανάμεσα σε σύννεφα καπνού και σκόνης. Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έφευγαν πανικόβλητοι, ορισμένοι κρατώντας στα χέρια τα υπάρχοντά τους.

Δεν είναι «συγκρότημα σκηνών» αλλά επιχειρησιακή βάση της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε μια αεροφωτογραφία του χώρου –το Reuters δεν ήταν σε θέση να την επαληθεύσει– όπου ισχυρίζεται ότι «οι τρομοκράτες κρύβονταν ανάμεσα στους πολίτες».

«Το σημείο του πλήγματος ήταν ένας ανοιχτός χώρος, περιστοιχισμένος από δέντρα, πολλά κτίρια και παράγκες», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η περιοχή δεν ήταν ένα «συγκρότημα σκηνών» αλλά μια επιχειρησιακή βάση της Χαμάς και ότι πολλοί ακόμη μαχητές βρίσκονται εκεί, φρουρώντας τον Ντέιφ.

Πολλοί από τους τραυματίες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, μεταφέρθηκαν στο κοντινό Νοσοκομείο Νάσερ, το οποίο έχει κατακλυσθεί από ασθενείς και, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, «δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει», λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά και επειδή δεν υπάρχουν ιατρικά εφόδια.

«Το νοσοκομείο είναι γεμάτο με ασθενείς, γεμάτο με τραυματίες, δεν μπορούμε να βρούμε κρεβάτια για τον κόσμο», είπε ο Ατέφ αλ Χουτ, ο διευθυντής του, τονίζοντας ότι το Νάσερ είναι το μοναδικό που εξακολουθούσε να λειτουργεί στη νότια Γάζα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ έχει ειδικές διαβουλεύσεις υπό το φως των «εξελίξεων στη Γάζα» ανακοίνωσε το γραφείο του.

Δεν είναι σαφές πως και αν το πλήγμα αυτό θα επηρεάσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη στην Ντόχα και το Κάιρο.

«Ίσως είναι καλό, ίσως και όχι. Δεν ξέρω για τον Μοχάμεντ Ντέιφ, ξέρω ότι η συνέχιση του πολέμου είναι κακή για όλους μας», είπε η Αγιάλα Μέτζγκερ, η νύφη ενός Ισραηλινού ομήρου που συμμετείχε σήμερα σε μια πορεία αλληλεγγύης για τους ομήρους, έξω από την Ιερουσαλήμ. «Πρέπει να τους φέρουμε πίσω. Αν ο (Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου σκότωσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, τότε έχει τη νίκη του, επομένως, φέρτε (τους ομήρους) πίσω», πρόσθεσε.

Άλλοι 20 νεκροί σε καταυλισμό εκτοπισμένων

Η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας ανέφερε απόψε ότι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε προσφυγικό καταυλισμό στα δυτικά της Πόλης της Γάζας, όπου ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του.

«Ο αριθμός των μαρτύρων της σφαγής του Αλ Σάτι ανέρχεται στους 20 και υπάρχουν ακόμη ορισμένοι τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση» ανέφερε ό Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής.

Νωρίτερα, ο ίδιος είπε ότι «πολλές οβίδες» έπεσαν στο Αλ Σάτι και κατήγγειλε «μια νέα σφαγή» με στόχο το τζαμί της συνοικίας.

Το νοσοκομείο Βαπτιστών της πόλης από την πλευρά του ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν εκεί 17 νεκροί και «ένας αριθμός» τραυματιών.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες. Το πρωί ανέφερε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας και ιδίως στην Πόλη της Γάζας, όπου ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι σημειώθηκαν βομβαρδισμοί από το πυροβολικό και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σε άλλο πλήγμα, στον καταυλισμό εκτοπισμένων του Αλ Μαουάσι, κοντά στη Χαν Γιουνίς, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 90 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ