ΚΟΣΜΟΣ

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς: Παραμένουμε στις ειρηνευτικές συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς: Παραμένουμε στις ειρηνευτικές συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Το σημείο της επίθεσης των Ισραηλινών

AP Photo/Jehad Alshrafi

Αντικρουόμενα μηνύματα στέλνουν οι ηγέτες της Χαμάς για το μέλλον των συνομιλιών με το Ισραήλ για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα. 

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς δεν αποχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες μετά από τις αιματηρές επιθέσεις των Ισραηλινών αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γάζα, δήλωσε την Κυριακή (14/7) ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της.

Η δήλωση του Ιζάτ Ελ-Ρεσίκ, μέλους του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, κατηγορεί επίσης, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Ντενιάχου ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες των Αράβων μεσολαβητών και των ΗΠΑ για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων από τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του έχει ως στόχο να εμποδιστούν οι προσπάθειες τερματισμού της πολεμικής διαμάχης, είπε ο Ρεσίκ.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες παγώνουν.

«Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε κατά τη διάρκεια σειράς συνδιαλέξεων τους μεσολαβητές και περιφερειακούς παράγοντες για την απόφαση της Χαμάς να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, εξαιτίας της έλλειψης σοβαρότητας της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) και των σφαγών με θύματα άοπλους αμάχους», τόνισε.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε βομβαρδισμούς για να εξοντώσει δυο ηγετικά στελέχη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του στρατιωτικού της βραχίονα, ενώ το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατήγγειλε πως διαπράχθηκαν «σφαγές» εκατό και πλέον αμάχων σε δυο καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δυο ηγέτες είναι ο Μοχάμεντ Ντέιφ και ο Ράφα Σαλάμα, αντίστοιχα ο επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς και ο επικεφαλής του στη Χαν Γιούνις, που παρουσιάζονται από τον ισραηλινό στρατό ως «εγκέφαλοι της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου», της άνευ προηγουμένου εφόδου στο νότιο Ισραήλ που αποτέλεσε έναυσμα του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος διανύει τον δέκατο μήνα του, ή αλλιώς τη 282η ημέρα του.

Δύο πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Ντόχα και στο Κάιρο είχαν δηλώσει το Σάββατο (13/7), ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί, μετά από τρεις ημέρες εντατικών συνομιλιών.