ΚΟΣΜΟΣ

Σε απόσταση αναπνοής Μπάιντεν - Τραμπ στις δημοσκοπήσεις - Που κερδίζουν, που χάνουν

Σε απόσταση αναπνοής Μπάιντεν - Τραμπ στις δημοσκοπήσεις - Που κερδίζουν, που χάνουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν στο προεκλογικό ντιμπέιτ

(AP Photo/Patrick Semansky, File)

Λιγότεροι από πέντε μήνες απομένουν για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίες θα αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο υποψήφιους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την ψήφο των Αμερικανών.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του δικτύου ABC και της Washington Post δείχνει τους Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ να έχουν διαφορά μόλις μία μονάδα.

Ειδικότερα, ο Μπάιντεν λαμβάνει ποσοστό 46%, ενώ ο Τραμπ βρίσκεται μόλις μία μονάδα μπροστά, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα. Μάλιστα, μεταξύ των ήδη εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (η διαδικασία εγγραφής στου εκλογικούς καταλόγους συνεχίζεται) είναι σε ισοπαλία με 46% και οι δύο.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επλήγη από την κακή εικόνα και απόδοση στο διαβόητο ντιμπέιτ. Έτσι 67% θεωρούν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να αποσυρθεί και ακόμη περισσότεροι, 85% ότι η ηλικία του αποτελεί εμπόδιο για μια νέα τετραετή θητεία.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη νοητική κατάσταση των δύο υποψηφίων, ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν κατά 30 μονάδες, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 44% και 14% αντίστοιχα. Το προβάδισμα του Τραμπ είναι τόσο ευρύ, ώστε να θεωρείται ότι έχει τη σωματική υγεία που χρειάζεται για να υπηρετήσει αποτελεσματικά ως πρόεδρος.

Ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων που λένε ότι θα ψηφίσουν τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο, το 81% λέει ότι είναι πολύ μεγάλος για άλλη μια θητεία και μόλις το 44% λέει ότι πρέπει να συνεχίσει την κούρσα. Το 54% λέει ότι πρέπει να παραμερίσει. Μεταξύ των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων με δημοκρατική τάση, περισσότεροι, το 62% λέει ότι πρέπει να φύγει. Συγκριτικά, μόλις το 16% των Ρεπουμπλικανών και των φιλελεύθερων του Δημοκρατικού Κόμματος λένε ότι ο Τραμπ πρέπει να αποσυρθεί.

Ωστόσο, αν και κανένας από τους δύο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με 17 μονάδες σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 39% και 22% αντίστοιχα.

Αν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αντικαταστήσει τον Μπάιντεν ως υποψήφια των Δημοκρατικών, συγκεντρώνει ποσοστό 49% έναντι 46% του Τραμπ, μεταξύ όλων των ενηλίκων (και 49-47% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων).

Η δημοσκόπηση της Ipsos για τα δύο μέσα διενεργήθηκε το διάστημα 5 έως 9 Ιουλίου, δηλαδή μετά το ντιμπέιτ και πριν από τη συμμετοχή του Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, σε 2.341 ενήλικες.

Και ενώ οι περισσότερες δημοσκοπήσεις μετά το περιβόητο ντιμπέιτ δείχνουν προβάδισμα Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των PBS/NPR/Marist που δημοσιεύει το Forbes, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα κέρδιζε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά δύο μονάδες εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 50% έναντι 48% του αντιπάλου του αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ