ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν πάω πουθενά, σας υπόσχομαι είμαι εντάξει», επιμένει ο Μπάιντεν και ρίχνει «βέλη» στον Τραμπ

«Δεν πάω πουθενά, σας υπόσχομαι είμαι εντάξει», επιμένει ο Μπάιντεν και ρίχνει «βέλη» στον Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε προεκλογική ομιλία στο Μίσιγκαν

(AP Photo/Carlos Osorio)

Ξεκάθαρος για άλλη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές, εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση χθες, Παρασκευή 12/07 στο Μίσιγκαν, παρά τον αυξανόμενο αριθμό κοινοβουλευτικών που του ζητούν να το κάνει. Το Μίσιγκαν θεωρείται μία από τις πολιτείες-κλειδιά, στην οποία πρέπει να κερδίσει τον αντίπαλό του στις 4 Νοεμβρίου.

Ο 81χρονος Μπάιντεν προσπαθεί να μετατοπίσει τη συζήτηση που έχει φουντώσει γύρω από τη νοητική του κατάσταση, προειδοποιώντας ότι ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί σοβαρή απειλή.

«Ακούγονται πολλά τελευταία. Τι θα κάνει ο Τζο Μπάιντεν; Θα παραμείνει την κούρσα; Να η απάντησή μου: είμαι υποψήφιος και θα κερδίσουμε. Δεν πάω πουθενά», τόνισε απευθυνόμενος στο πλήθος των υποστηρικτών του στο Ντιτρόιτ που ζητωκραύγαζαν.

«Με σφυροκόπησαν», συνέχισε, ενώ στρέφοντας τα βέλη του προς τον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ, είπε επικριτικά: «Ας ελπίσουμε ότι με την ηλικία έρχεται λίγη σοφία».

«Να τι ξέρω - ξέρω πώς να λέω την αλήθεια, ξέρω το σωστό από το λάθος... και ξέρω ότι οι Αμερικανοί θέλουν πρόεδρο, όχι δικτάτορα».

Ο Μπάιντεν εξήγησε επίσης τι σκόπευε να κάνει τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας του, αναφέρει το Reuters. Σε αυτές συγκαταλέγονται η κωδικοποίηση των δικαιωμάτων άμβλωσης, η υπογραφή του νόμου για τα δικαιώματα ψήφου του John Lewis, ο τερματισμός του ιατρικού χρέους, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η απαγόρευση των όπλων επίθεσης.

Αυτές οι σαρωτικές αλλαγές θα ήταν δύσκολες ή αδύνατες χωρίς τις δημοκρατικές πλειοψηφίες και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Μπάιντεν έκανε μια αιφνιδιαστική στάση σε ένα εστιατόριο σε ένα προάστιο του Ντιτρόιτ, όπου είπε στους πελάτες ότι σχεδίαζε να «τελειώσει τη δουλειά». «Σας υπόσχομαι... είμαι εντάξει», υπογράμμισε.

amerikanikes ekloges 2024 joe Biden

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

(AP Photo/Carlos Osorio)

Ενώ στη συγκέντρωση έδωσαν το παρών συνδικαλιστές και θρησκευτικοί αξιωματούχοι, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές του, Ντέμπι Στάμπενου και Γκάρι Πίτερς, δεν παρευρέθηκαν.

Χάνει υποστηρικτές

Μέχρι στιγμής 19 βουλευτές και ένας γερουσιαστής των Δημοκρατικών έχουν καλέσει δημοσίως τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα.

Τελευταίος προστέθηκε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Μάικ Λέβιν, ο οποίος, αφού υπογράμμισε ότι τρέφει σεβασμό για την πολυετή προσφορά του Τζο Μπάιντεν, ανέφερε χθες σε δήλωσή του: «Πιστεύω πως ήρθε η ώρα για τον πρόεδρο Μπάιντεν να παραδώσει την σκυτάλη», συμπληρώνοντας πως «είναι καιρός να προχωρήσουμε, με νέο ηγέτη».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους New York Times, σημαντικοί δωρητές ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, με αποτέλεσμα να παγώσουν 90 εκατ. δολάρια.

Στήριξη από εξέχοντες Δημοκρατικούς

Ο Μπάιντεν ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί τη στήριξη εξέχοντων Δημοκρατικών. Ανάμεσά τους ο Τζέιμς Κλάιμπερν, μια σεβαστή φωνή μεταξύ των Μαύρων Αμερικανών και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, ένας από τους πολλούς νεότερους κυβερνήτες που θεωρούνται ευρέως ως το μέλλον του κόμματος. Και οι δύο είπαν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να παραμείνει στην κούρσα.

Ακόμα, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, εξέχουσα φυσιογνωμία της αμερικανικής αριστεράς, ζήτησε σήμερα από τους Δημοκρατικούς να ενωθούν και να παραμείνει υποψήφιος του κόμματος ο Τζο Μπάιντεν.

«Φτάνει πια! Ο κ. Μπάιντεν ίσως δεν είναι ο ιδανικός υποψήφιος, όμως θα είναι ο υποψήφιος και πρέπει να είναι ο υποψήφιος. Και, με μια αποτελεσματική εκστρατεία που μιλά στις οικογένειες της εργατικής τάξης και τις ανάγκες τους, όχι μόνο θα κερδίσει τον κ. Τραμπ αλλά θα τον κερδίσει με άνεση», αναφέρει ο Σάντερς σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, προτρέποντας τους Δημοκρατικούς «να σταματήσουν τις φιλονικίες και να μην διυλίζουν τον κώνωπα».

Η πρόκληση από τον Τραμπ

Και ενώ ο Μπάιντεν «φλέρταρε» τους ψηφοφόρους του Μίσιγκαν, ο Τραμπ τον προκάλεσε την Παρασκευή να κάνει ένα γνωστικό τεστ, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Θα πάω μαζί του και θα κάνω και εγώ ένα. Για πρώτη φορά θα είμαστε ομάδα και θα το κάνουμε για το καλό της χώρας».

Ο Τραμπ θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής την επόμενη εβδομάδα, όταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα πραγματοποιήσει το συνέδριό του στο Μιλγουόκι για να του απονείμει την προεδρική υποψηφιότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ