ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει στην υποψηφιότητά του ο Μπάιντεν παρά τις πιέσεις - Η παρουσία του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Επιμένει στην υποψηφιότητά του ο Μπάιντεν παρά τις πιέσεις - Η παρουσία του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν

The Associated Press

Στο μικροσκόπιο παραμένει η υγεία και τη γνωστική ικανότητα του 81χρονου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνεχίζει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ο ίδιος να φαίνεται διατεθειμένος να το κάνει.  

Το μόνο βέβαιο είναι ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα παρακολουθούνται στενά όλες τις κινήσεις του. Κάθε βήμα που θα κάνει ο Μπάιντεν, κάθε χειρονομία και κάθε λέξη που θα προφέρει θα βρίσκεται υπό έντονο έλεγχο, αφού η εικόνα ενός γερασμένου και ενίοτε ασυνάρτητου προέδρου έχει εντυπωθεί σαν εικόνα στα εκατομμύρια των Αμερικανών κινδυνεύοντας να επισκιάσει άλλα ζητήματα της ατζέντας της συνόδου.

Ένας πρόεδρος που είναι μεγαλύτερος από την ίδια τη συμμαχία, όπως σημειώνει το CNNi θα δεχτεί τεράστια πίεση για να επιδείξει σθένος και πνευματική διαύγεια στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (11/7). Οποιαδήποτε ένδειξη σύγχυσης ή αδυναμίας θα μπορούσε να προκαλέσει νέο γύρο πανικού μεταξύ των Δημοκρατικών και να εκτροχιάσει την επιθετική προσπάθεια του Μπάιντεν να καταστείλει τις συζητήσεις περί εγκατάλειψης της εκστρατείας του. Ο πρόεδρος μπορεί να περιμένει μια ομοβροντία ερωτήσεων σχετικά με την υγεία του, τα ιατρικά του αρχεία και το αν έχει αποκρύψει τις πραγματικές λεπτομέρειες της κατάστασής του από δημοσιογράφους που έχουν εξοργιστεί από τον χειρισμό του Λευκού Οίκου για τις συνέπειες του ντιμπέιτ.

Η συνέντευξη Τύπου θα είναι επίσης ένα σημαντικό γεγονός για τους Δημοκρατικούς που απαιτούν να κάνει πολύ περισσότερα για να αποδείξει ότι είναι σε θέση να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία που θα λήξει όταν θα είναι 86 ετών. Η γερουσιαστής Πάτι Μάρεϊ, για παράδειγμα, προειδοποίησε το βράδυ της Δευτέρας (8/7): «Πρέπει να δούμε έναν πολύ πιο δυναμικό και ενεργητικό υποψήφιο στην προεκλογική εκστρατεία στο πολύ κοντινό μέλλον, προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι ικανός για τη δουλειά».

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να εξετάσει σοβαρά τον καλύτερο τρόπο για να διατηρήσει την απίστευτη κληρονομιά του και να τη διασφαλίσει για το μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν θα έχει επίσης ένα σημαντικό ακροατήριο στο εξωτερικό. Οι επιπτώσεις της προχωρημένης ηλικίας του προέδρου δεν είναι απλώς ένα ζήτημα για το πολιτικό του μέλλον- είναι πλέον πρόβλημα της Δύσης, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία άμυνα απέναντι σε μια εντυπωσιακή επιστροφή του Τραμπ.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος αντέδρασε στις ερωτήσεις σχετικά με την πνευματική ικανότητα του Τζο Μπάιντεν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προκαλεί τους αμφισβητίες στο κόμμα είτε να τον αμφισβητήσουν είτε να ενωθούν πίσω από την υποψηφιότητά του.

Μάλιστα ο Μπάιντεν, έκανε το εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα να τηλεφωνήσει σε καλωδιακή ειδησεογραφική εκπομπή, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να πάω πουθενά».

Το πρωί της Δευτέρας (8/7), ο πρόεδρος τηλεφώνησε στην εκπομπή Morning Joe του MSNBC, ρίχνοντας το γάντι στους επικριτές του να «με προκαλέσουν στο συνέδριο» τον επόμενο μήνα ή να συσπειρωθούν πίσω του εναντίον του Τραμπ.

Σε μια τεταμένη συνέντευξη Τύπου αργότερα, η εκπρόσωπος του προέδρου απέρριψε τις υπόνοιες και τα ερωτήματα ότι μπορεί να πάσχει από αδιευκρίνιστη ασθένεια.

Τα ερωτήματα σχετικά με τη διανοητική του οξύτητα έχουν ενταθεί μετά την κακή του εμφάνιση στο ντιμπέιτ απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ στις 27 Ιουνίου.

Το απόγευμα της Δευτέρας (8/7), στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ απέρριψε τις εικασίες ότι υποβάλλεται σε θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία στην κίνηση και συγκεχυμένη ομιλία.

«Έχει υποβληθεί ο πρόεδρος σε θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον;», είπε. «Όχι. Κάνει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον; Όχι», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ένα δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ένας ειδικός για τη νόσο του Πάρκινσον είχε επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο οκτώ φορές από πέρυσι.

Μια επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας από τον γιατρό του κ. Μπάιντεν ανέφερε ότι ο εν λόγω ειδικός, ο Δρ. Κέβιν Κάνναρντ, ήταν σύμβουλος νευρολογίας του Λευκού Οίκου από το 2012.

Σημειώνεται ότι ίδιος ο Μπάιντεν έστειλε ανοιχτή επιστολή στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, λέγοντας ότι «δεν θα έβαζε ξανά υποψηφιότητα αν δεν πίστευα απόλυτα» ότι θα μπορούσε να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό διεκδικητή στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε επίσης σε δωρητές των Δημοκρατικών τη Δευτέρα. Μια πηγή που γνώριζε το τηλεφώνημα δήλωσε στο CBS News, τον αμερικανικό εταίρο του BBC, ότι ο πρόεδρος είπε ότι η στρατηγική του για το δεύτερο ντιμπέιτ με τον Τραμπ τον Σεπτέμβριο θα είναι «επίθεση, επίθεση, επίθεση».