ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Πώς ο Μακρόν έκοψε τη φόρα στη Λεπέν, αλλά βύθισε τη Γαλλία σε πολιτικό χάος

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν 

Mohammed Badra, Pool via AP

«Έριξα τη χειροβομβίδα μου στα πόδια τους». Αυτός φαίνεται να είναι ο τρόπος που είδε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών μετά την νίκη της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ήταν ένα εκρηκτικό στοίχημα και τα τελικά αποτελέσματα αιφνιδίασαν τη χώρα: Η αριστερή συμμαχία της Γαλλίας ήρθε πρώτη με 182 έδρες και η ακροδεξιά έμεινε στην τρίτη θέση - μια σοκαριστική αντιστροφή των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου της περασμένης Κυριακής.

Στην Πλας ντε Λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι, όπως αναφέρει το CNNi τα αποτελέσματα έγιναν δεκτά με παραληρηματικά χειροκροτήματα και πυροτεχνήματα, καθώς οι άνθρωποι αγκαλιάζονταν μεταξύ τους, ανασαίνοντας έναν συλλογικό αναστεναγμό ανακούφισης: στα μάτια τους, η Γαλλία είχε απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού.

Η συμμετοχή την Κυριακή (7/7) ήταν η υψηλότερη σε κοινοβουλευτικές εκλογές εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς οι Γάλλοι πολίτες προσήλθαν στην κάλπη για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους: δεν ήθελαν την ακροδεξιά να κυβερνήσει.

Ωστόσο, με την Αριστερά να υπολείπεται των 289 εδρών που απαιτούνται για την πλειοψηφία και με έναν αποδυναμωμένο πρόεδρο, η εθνοσυνέλευση αναμένεται να είναι πιο διασπασμένη από ποτέ.

Το βέβαιο είναι ότι η Γαλλία πρόκειται να εισέλθει σε μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας, καθώς τρία αντίπαλα μπλοκ με ανταγωνιστικές ιδέες και ατζέντες προσπαθούν να σχηματίσουν συνασπισμό ή διαφορετικά κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση παράλυσης.

Εμφανώς απογοητευμένος, ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) Ζορντάν Μαρντελά υποστήριξε ότι η ήττα του κόμματός του κατέστη δυνατή μόνο χάρη στην τακτική της ψηφοφορίας που ενορχήστρωσαν ο Μακρόν και ο αριστερός συνασπισμός NFP, ο οποίος αποφάσισε να αποσύρει 200 υποψηφίους από την κούρσα αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την ακροδεξιά.

Παρόλο που το RN δεν τα πήγε τόσο καλά όσο αναμενόταν, εξακολουθεί να αποτελεί νίκη για τη γαλλική ακροδεξιά με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να παίρνει όλο και περισσότερες ψήφους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που περνάει. Οκτώ το 2017, 89 το 2022, 143 το 2024 - το τελευταίο με τη βοήθεια συμμάχων.

Το στοίχημα της Αριστερής Συμμαχίας

Για την αριστερή συμμαχία του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, θα δυσκολευτεί να μιλήσει με μια φωνή. Την τελευταία φορά που σχημάτισε ένα μπλοκ με το όνομα Nupes, το 2022, διαλύθηκε λόγω προσωπικών διαφορών αλλά και πολιτικής.

Το μπλοκ συγκεντρώνει πέντε διαφορετικά κόμματα. Το ακροαριστερό France Unbowed και το Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν ενωθεί με τα κεντροαριστερά κόμματα, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους για να σχηματίσουν ένα Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Τώρα η πρόκληση δεν είναι πλέον αν η αριστερά μπορεί να ενωθεί ενάντια στην ακροδεξιά, αλλά μάλλον αν μπορούν οι διάφορες ομάδες να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν πρώτα στο ποιος θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός από το στρατόπεδό τους - και στη συνέχεια στις πολιτικές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν;

Πώς η αστάθεια μπορεί να επηρεάσει τη διεθνή εικόνα της Γαλλίας

Με ένα τόσο διχασμένο κοινοβούλιο δεν υπάρχει ελπίδα για μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε εσωτερικό επίπεδο, το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν οι αριστεροί είναι ad hoc συμμαχίες για την ψήφιση μεμονωμένων νομοθετημάτων.

Είναι εξίσου δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η νέα σύνθεση του κοινοβουλίου θα επέτρεπε στη Γαλλία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την Ουκρανία. Ο Μακρόν στο παρελθόν έχει ορκιστεί να συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία, ενώ η Λεπέν έχει δηλώσει ότι το κόμμα της θα εμπόδιζε το Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύει η Γαλλία για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας και θα ήταν αντίθετη στην αποστολή γαλλικών στρατευμάτων.

Η Αριστερά έχει παραμείνει σχετικά ήσυχη για την Ουκρανία - διαφορετικά κόμματα του συνασπισμού έχουν ελαφρώς διαφορετικές θέσεις - η Ακάθεκτη Γαλλία είναι κατά αυτού που αποκαλεί «κλιμάκωση» με τη Ρωσία.

Το κεντρικό μπλοκ του Μακρόν φαίνεται να αντέχει αρκετά καλά, κερδίζοντας 163 έδρες. Παρόλο που έχασε περίπου 100 βουλευτές, είναι ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, αν είναι ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, αν και θα δούμε μια μετατόπιση της εξουσίας από τα Ηλύσια στην Εθνοσυνέλευση.

Το στοίχημα του Μακρόν μπορεί να απέτρεψε την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία, αλλά θα μπορούσε ακόμη να βυθίσει τη χώρα στο χάος. Και χωρίς να έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές εκλογές για έναν ακόμη χρόνο, η Γαλλία περνάει μια αβέβαιη περίοδο με τα μάτια του κόσμου στραμμένα στο Παρίσι, καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε τρεις εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης