Εκλογές στη Βρετανία: Στον ... Τάμεση οι Συντηρητικοί - Χαμόγελα στους Εργατικούς
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί για να εκλέξουν την επόμενη Κυβέρνηση της χώρας τους.
Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει ποτέ ένα εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά φαίνεται πως για πρώτη φορά μετά από 14 συνεχή χρόνια διακυβέρνησης, ούτε οι ίδιοι οι Συντηρητικοί δεν πιστεύουν πως είναι εφικτό να κερδίσουν αυτή τη μάχη.
Για το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών, η σημερινή θα είναι μία ημέρα «τιμωρίας – pay back», όπως αναφέρουν ακόμη και οι αναλυτές στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Οι Συντηρητικοί είναι δεδομένο πως θα βρεθούν στα ... νερά του Τάμεση συνεπώς το διακύβευμα και ίσως και το μεγάλο στοίχημα, είναι να μην πιάσουν τον πάτο του μεγάλου ποταμού που διαρρέει τη Μητρόπολη του Λονδίνου.
Φάρατζ, η μεγάλη απειλή για τους Τόρις
Ο μεγάλος κίνδυνος της εκλογικής μάχης για τους Συντηρητικούς, έχει όνομα και επώνυμο: Νάιτζελ Φάρατζ.
Την περασμένη Τρίτη (02/07) δύο στελέχη του κόμματος του «Reform», ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από την παράταξη και εντάσσονται στους Συντηρητικούς κατηγορώντας τον Φάρατζ πως προτάσσει το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος και έχει ως στόχο να οδηγήσει τη χώρα στον όλεθρο.
Η αλήθεια είναι βέβαια, όπως συνήθως κάπου στη μέση, καθώς και οι δύο αποχωρήσαντες φαίνεται πως έχουν στις δημοσκοπήσεις πολύ υψηλά ποσοστά στις περιοχές στις οποίες κατέρχονται στις εκλογές και οι Συντηρητικοί θέλουν από τη μία να «διασκεδάσουν» τις εντυπώσεις με μία ήττα με λιγότερες από 20 μονάδες διαφορά και από την άλλη να πλήξουν όσο περισσότερο μπορούν το Reform και τον διαχρονικά ακραίο Φάρατζ.
«Χαμόγελα» στο στρατόπεδο των Εργατικών
Οι εκλογές, παρά το συννεφιασμένο και βροχερό καιρό του Λονδίνου ακόμα και εν μέσω θέρους, είναι γεμάτες φως και ήλιο για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια μόνο για τους Εργατικούς.
Εάν οι δημοσκόποι «πέσουν μέσα» σε όσα προβλέπουν και μετρούν εδώ και μήνες, τότε ο Sir Κιρ Στάρμερ θα βάλει το όνομά του δίπλα σε ένα πολύ βαρύτερο για την παράταξη, αυτό του Τόνι Μπλέρ, που ηγήθηκε κατά τα έτη 1997 - 2007, τη μοναδική περίοδο με ειδικό βάρος για την Εργατική παράταξη.
Η ανησυχία των Εργατικών είναι -όπως δεν σταματά να προτάσσει και ο ηγέτης τους, σε τι κατάσταση θα παραλάβουν την οικονομία της χώρας και πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις οικονομικές δεσμεύσεις του προγράμματός τους.
Ελάχιστη η ανοχή των Βρετανών προς τα δύο μεγάλα κόμματα
Η κοινή γνώμη την ίδια στιγμή για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες εμφανίζεται ξεκάθαρη απέναντι στο σύνολο του πολιτικού κόσμου: εάν δεν αποδώσετε θα έχετε μικρό χρόνο παραμονής στην εξουσία…
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν στο BΒC, πως αν κάτι έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από το 2019 και την πανδημία και μετά, είναι η ελαχιστοποίηση ανοχής και η ελαστικότητα την οποία οι Βρετανοί είναι διαθετημένοι να δείξουν προς τα δύο μεγάλα τους κόμματα.
Τα σκάνδαλα και οι παλινωδίες του Μπόρις Τζόνσον και τα διαρκή «συγγνώμη δεν ήξερα» από την πλευρά όσων υποτίθεται πως αποτελούν τους θεματοφύλακες της ισορροπίας, δεν θα γίνουν πλέον ανεκτά.
Ο Sir Κιρ Στάρμερ παραμένει άγνωστο εάν μπορεί και εάν θα έχει τις δυνατότητες να υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεών του, αλλά φαίνεται πως οι πολίτες έχουν επιλέξει να «αγοράσουν» το πρόγραμμα των Εργατικών για την οικονομία, το οποίο υπόσχεται άμεσα μεγαλύτερες «ενέσεις» επένδυσης ειδικά στον τομέα της υγείας και του ενεργειακού κόστους.
Φαίνεται πάντως να διατηρούν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας θα μπορέσει να δώσει νέα πνοή στην ευρωπαϊκή υπόσταση της χώρας για την οποία είπε ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες.