ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για τις πρόωρες κάλπες στη Βρετανία - Για πανωλεθρία ετοιμάζεται ο Σούνακ

Αντίστροφη μέτρηση για τις πρόωρες κάλπες στη Βρετανία - Για πανωλεθρία ετοιμάζεται ο Σούνακ
AP Photo/Thomas Krych

Πολύ κοντά στο οδηγήσει τους Τόρις στη χειρότερη ήττα της 346χρονης ιστορίας τους, είναι ο Ρίσι Σούνακ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εφημερίδας The Independent.

Η έρευνα της Techne UK σε 5.503 ψηφοφόρους έδωσε στους Εργατικούς προβάδισμα 19 μονάδων στο 40% - σχεδόν διπλάσιο από το 21% των Συντηρητικών - με μόλις μία ημέρα προεκλογικής εκστρατείας να απομένει.

Ενώ οι Συντηρητικοί κέρδισαν δύο μονάδες από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και οι Εργατικοί έπεσαν μία, ενώ η Reform UK έχασε επίσης μία μονάδα στο 16%, η αύξηση του ποσοστού των Τόρις φαίνεται να είναι πολύ λίγη και πολύ αργά για τον κ. Σούνακ μετά από μια καταστροφική εκστρατεία.

Η δημοσκόπηση έγινε την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκίνησε μια 48ωρη περιοδεία με το λεωφορείο μάχης στην προεκλογική εκστρατεία στοιβάζοντας ράφια στα Morrisons, μεταφέροντας το μήνυμα ότι χρειάζονται μόνο 130.000 ψηφοφόροι για να σταματήσει μια «υπερπλειοψηφία» των Εργατικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Techne UK, θα μπορέσει να βασιστεί μόνο σε τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους των Τόρις που υποστήριξαν τον Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές του 2019, γεγονός που αντιπροσωπεύει κατάρρευση της υποστήριξης του κόμματος.

Ευφορία στο κόμμα των Εργατικών

Στο στρατόπεδο των Εργατικών, εξακολουθούν να είναι προσηλωμένοι στην προσέλευση των ψηφοφόρων και να μην υποθέτουν τίποτα.

Ένας εσωτερικός συνεργάτης μου ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη, καθώς φτάνει η ημέρα της ψηφοφορίας, 60-70 έδρες που είναι «αμφίρροπες και θα μπορούσαν να πάνε και προς τα εκεί». Υπάρχει όμως και μια σιωπηλή παραδοχή ότι, μετά από τέσσερις εκλογικές ήττες σερί, ήρθε επιτέλους η ώρα των Εργατικών.

Οι Εργατικοί σημείωσαν τη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935 στις τελευταίες εκλογές, με μόλις 202 βουλευτές, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε τη μεγαλύτερη συντριπτική νίκη των Συντηρητικών από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ