ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικές εκλογές: Η συρρικνούμενη οικονομία λόγω Brexit και το παρακμάζον πολιτικό προσωπικό

Βρετανικές εκλογές: Η συρρικνούμενη οικονομία λόγω Brexit και το παρακμάζον πολιτικό προσωπικό
AP Photo/Alberto Pezzali, File

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνώρισε βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη 

To Brexit, δηλαδή η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποφασίστηκε με δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου του 2016 και εφαρμόστηκε επισήμως στις 31 Ιανουαρίου 2020, ευθύνεται για την χαμηλή ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό της χώρας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία:

  • Από το Brexit και μετά, υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί 1,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας,
  • ότι ο μέσος Βρετανός χάνει περίπου 2.000 λίρες τον χρόνo,
  • οι επενδύσεις στη χώρα εκτιμάται ότι είναι περίπου 10% χαμηλότερες από ό,τι αν δεν είχε ψηφιστεί η έξοδος, ενώ
  • το δημοσιονομικό κόστος του Brexit υπολογίζεται στα 26 δισεκατομμύρια λίρες.
https://www.instagram.com/reel/C8g2r4Wo1bM/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περίπου 2-3% χαμηλότερο εξαιτίας του Brexit, σε σύγκριση με τα μοντέλα στα οποία η χώρα δεν έχει αποχωρήσει από την Ένωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αρνητικός αντίκτυπος του Brexit κλιμακώνεται σταδιακά, φτάνοντας περίπου το 5 με 6 τοις εκατό του ΑΕΠ έως το 2035. Αντιθέτως, εάν είχαν διατηρηθεί οι τάσεις μετά το 2010, το πραγματικό εισόδημα και η κατά κεφαλήν ιδιωτική κατανάλωση θα μπορούσαν να ήταν 8 με 9 τοις εκατό και 11 με 12 τοις εκατό υψηλότερα από σήμερα, αντίστοιχα.

Οκτώ χρόνια μετά το «ΝΑΙ» των Βρετανών στην αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δύο τρίτα του κοινού πιστεύουν ότι το Brexit έχει πλήξει σοβαρά την οικονομία, ενώ ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του «ΝΑΙ» μόνο ένας στους πέντε πιστεύει ότι ο αντίκτυπος ήταν θετικός.

Η δυσαρέσκεια αυτή μεταφράζεται και πολιτικά, όπως είναι φυσικό.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit, εμφανίζει σημάδια οικονομικής παρακμής αλλά και παρακμής στο πολιτικό προσωπικό», λέει στο CNN Greece ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, τονίζοντας ότι τα στελέχη που υποστήριξαν το Brexit έχουν εξαφανισθεί από την πολιτική σκηνή και ότι είναι βέβαιο ότι στις επερχόμενες εκλογές οι Συντηρητικοί θα «πληρώσουν» το τίμημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ