ΚΟΣΜΟΣ

Αντιφασιστικές διαδηλώσεις στη Γαλλία την επομένη των εκλογών - «Μήνυμα» στην ακροδεξιά

Αντιφασιστικές διαδηλώσεις στη Γαλλία την επομένη των εκλογών - «Μήνυμα» στην ακροδεξιά

Διαδηλωτής κρατά καπνογόνο σε συγκέντρωση (φωτογραφία αρχείου) 

AP Photo/Aurelien Morissard

Κάλεσμα σε αντιφασιστική συγκέντρωση απευθύνουν οργανώσεις νεολαίας, κυρίως φοιτητές και φοιτήτριες στην Γαλλία την επομένη των Ευρωεκλογών, όπου το κυβερνών κόμμα συνετρίβη από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Το κάλεσμα για συγκέντρωση απευθύνθηκε έπειτα από πρωτοβουλία μιας φοιτητικής ένωσης, με τη στήριξη των USL (Union syndicale lycéenne), της ριζοσπαστικής αριστεράς και της πανίσχυρης φοιτητικής ένωσης Unef, ανάφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης, Ελεονόρ Σμιτ.

«Η ιδέα είναι να απευθύνουμε πρόσκληση για συγκέντρωση για να δείξουμε ότι η νεολαία εναντιώνεται σε αυτό που συνέβη το βράδυ των εκλογών με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών» υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Συγκεντρώσεις αναμένονται σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, όπως η Μασσαλία ή η Λιλ.

Η συνδικαλιστική ένωση CGT κάλεσε επίσης σήμερα, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου, «τον κόσμο της εργασίας να συμμετάσχει σε συνδικαλιστικές ενώσεις, να οργανωθεί, να πάρει μέρος σε όλες τις πρωτοβουλίες κινητοποιήσεων κατά της ακροδεξιάς και κατά της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, ξεκινώντας από το κάλεσμα των οργανώσεων νεολαίας για συγκέντρωση απόψε το βράδυ».

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας (10/6) νέοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το λύκειο Henri IV στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για την ακροδεξιά.

«Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ότι τασσόμαστε κατά της ακροδεξιάς, κατά της απόφασης διάλυσης της βουλής που έλαβε ο Μακρόν, η οποία είναι επικίνδυνη» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Γιασίν, μια μαθήτρια λυκείου ηλικίας 17 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αιφνιδίασε τους πολίτες το βράδυ της Κυριακής (9/6) διαλύοντας τη γαλλική βουλή και προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές μετά τη νίκη του Εθνικού Συναγερμού. Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Συναγερμός εξασφάλισε το διπλάσιο ποσοστό ψήφων στις ευρωεκλογές σε σύγκριση με το κυβερνών κόμμα Αναγέννηση (31,36% έναντι 14,60%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ