ΚΟΣΜΟΣ

Συγγνώμη από τον Ζελένσκι ζήτησε ο Μπάιντεν - Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Παρίσι

Συγγνώμη από τον Ζελένσκι ζήτησε ο Μπάιντεν - Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Παρίσι

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Τζο Μπάιντεν στη συνάντησή του στο Παρίσι 

AP Photo/Evan Vucci

Συγγνώμη από τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την καθυστέρηση που σημειώθηκε νωρίτερα φέτος στην έγκριση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, το οποίο εμποδίστηκε από την αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

«Ξέρετε, δεν έχετε υποκύψει, δεν έχετε υποχωρήσει καθόλου, συνεχίζετε να αγωνίζεστε με έναν τρόπο που είναι απλά αξιοσημείωτος, είναι απλά αξιοσημείωτος -και δεν πρόκειται να σας εγκαταλείψουμε», είπε ο Μπάιντεν στον Ουκρανό πρόεδρο.

«Ζητώ συγγνώμη για τις εβδομάδες που δεν γνωρίζαμε τι θα περάσει, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, επειδή είχαμε πρόβλημα να περάσουμε το νομοσχέδιο που έπρεπε να περάσουμε και το οποίο είχε τα χρήματα από κάποια πολύ συντηρητικά μέλη μας που το εμπόδιζαν, αλλά το πετύχαμε», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν άδραξε την ευκαιρία για να προβάλει την ανακοίνωση της χρηματοδότησης της Παρασκευής, καθώς και την πρόσθετη χρηματοδότηση που δόθηκε στην Ουκρανία από τότε που υπέγραψε το συμπληρωματικό πρόγραμμα τον Απρίλιο.

«Από τότε, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής ημέρας, έχω ανακοινώσει έξι πακέτα σημαντικής χρηματοδότησης - σήμερα υπογράφω επίσης ένα πρόσθετο πακέτο 225 εκατομμυρίων δολαρίων για να σας βοηθήσω να ανακατασκευάσετε το ηλεκτρικό δίκτυο», τόνισε.

Νωρίτερα ο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα - βάσει του διεθνούς δικαίου - να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στη Σουηδία.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον σε στρατιωτική βάση κοντά στη Στοκχόλμη.

«Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα να πλήξει νόμιμους, στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος του επιτιθέμενου μέρους, του επιτιθέμενου - στην προκειμένη περίπτωση της Ρωσίας», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ