ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιτεθεί σε στόχους εντός της Ρωσίας

ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιτεθεί σε στόχους εντός της Ρωσίας

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπερκ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Efrem Lukatsky

Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα - βάσει του διεθνούς δικαίου - να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στη Σουηδία. 

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον σε στρατιωτική βάση κοντά στη Στοκχόλμη.

«Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα να πλήξει νόμιμους, στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος του επιτιθέμενου μέρους, του επιτιθέμενου - στην προκειμένη περίπτωση της Ρωσίας», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει η Ρωσία εναντίον μιας ειρηνικής, δημοκρατικής γειτονικής χώρας - της Ουκρανίας - η οποία σε κανένα σημείο δεν αποτέλεσε απειλή για τη Ρωσία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος», υπογράμμισε ακόμη.

Η δήλωση έγινε στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ να δώσουν πρόσφατα στην Ουκρανία την άδεια να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος κοντά στο Χάρκοβο.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξε ότι από τότε έχουν χρησιμοποιηθεί πύραυλοι HIMARS σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι οι θάνατοι αυτοί στο Μπέλγκοροντ που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, αφού οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος προκειμένου να υπερασπιστεί την επαρχία του Χαρκόβου που δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον ότι έδωσε το πράσινο φως για τέτοιου είδους επιθέσεις ισοδυναμούν «με ομολογία (…) για τον θάνατο παιδιών και γυναικών στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ