Ιταλία: Ένοχη για συκοφαντική δυσφήμηση η Αμάντα Νοξ – Η εμπλοκή της στην δολοφονία φοιτήτριας
Ανανεώθηκε:
Την ενοχή της Αμερικανίδας Αμάντα Νοξ για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας Βρετανίδας φοιτήτριας επέβαλε ιταλικό δικαστήριο, 17 χρόνια μετά το έγκλημα.
Το ιταλικό δικαστήριο επέβαλλε στην Αμερικανίδα ποινή φυλάκισης τριών ετών, καθώς η Αμάντα Νοξ είχε κατηγορήσει εσφαλμένα τον Πάτρικ Λουμούμπα, ιδιοκτήτη μπαρ για την δολοφονία της Βρετανίδας Μέρεντιθ Κέρτσερ.
Αρχικά η Αμερικανίδα είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για την δολοφονία της Βρετανίδας φοιτήτριας -με την οποία έμεναν στο ίδιο σπίτι-ωστόσο η απόφαση αυτή ακυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό το 2015.
Η σημερινή απόφαση που αφορά την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης δεν θα έχει πρακτικά αντίκτυπο καθώς η Νοξ έχει ήδη εκτίσει ποινή.
Η άγρια δολοφονία της 21χρονης Κέρτσερ και οι αλλεπάλληλες δίκες έδωσαν τροφή στον ταμπλόιντ Τύπο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και αποτέλεσαν έμπνευση για βιβλία και ταινίες.
Το χρονικό ενός ανεξιχνίαστου εγκλήματος
Υπενθυμίζεται ότι η Μέρεντιθ Κέρτσερ, φοιτήτρια από το Λιντς, την 1η Νοεμβρίου του 2007 βρέθηκε δολοφονημένη μέσα σε μια λίμνη αίματος, στο δωμάτιο που μοιραζόταν με την Αμερικανίδα Αμάντα Νοξ στην Περούτζια.
Το 2009, το δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ενόχους την Νοξ και τον τότε σύντροφό της Ραφαέλ Σολετσίτο για τον φόνο της. Το όπλο του εγκλήματος, ένα μαχαίρι κουζίνας, βρέθηκε στο σπίτι του Σολέτσιτο και επάνω του εντοπίστηκαν ίχνη DNA της Νοξ. Ωστόσο, το στοιχείο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ισχυρή απόδειξη ενοχής, αφού πρόκειται για κινητό αντικείμενο. Παρόλα αυτά, και οι δυο καταδικάστηκαν και η Νοξ έμεινε στη φυλακή επί τέσσερα χρόνια.
Τον Οκτώβριο του 2011 αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό αλλά η απόφαση ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο τον Μάρτιο του 2013. Mετά από την απελευθέρωσή της, η Νοξ επέστρεψε στο Σιάτλ.
Τον Ιανουάριο του 2014, το εφετείο της Φλωρεντίας επικύρωσε την αρχική καταδικαστική απόφαση του 2009. Η Νοξ, ωστόσο, άσκησε και πάλι έφεση, επιμένοντας στην αθωότητά της. Τελικά, στις 27 Μαρτίου του 2015, το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε αθώους τόσο την ίδια όσο και τον πρώην σύντροφό της. Ο μοναδικός άνθρωπος που καταδικάστηκε οριστικά σε δεκαέξι χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία και σεξουαλική επίθεση για την εν λόγω υπόθεση είναι ένας άστεγος, υπήκοος Ακτής Ελεφαντοστού, ο Ρούντι Γκουέντε, αποτυπώματα του οποίου εντοπίστηκαν στη σκηνή του εγκλήματος, αν και οι δικαστές έκριναν ότι δεν έδρασε μόνος του.