ΚΟΣΜΟΣ

Η ακροδεξιά κωλοτούμπα των εταίρων του Νετανιάχου και τα 25 νέα F-35

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ

Abir Sultan/Pool Photo via AP

Μπορεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου να έχει «υποφέρει» από τις απειλές των κυβερνητικών του εταίρων Μπεν Γκβρι και Μπεζαλέλ Σμόντρις τους τελευταίους μήνες, αλλά αυτή την φορά φαίνεται πως βρήκε το «φάρμακο» και σε αυτές τις πιέσεις.

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ δεν έχει σταματήσει ημέρα, κυριολεκτικά, να ζητά από την μία της εξάλειψη της Γάζας από τον χάρτη και από την άλλη τον οριστικό διωγμό όλων των Παλαιστινιακών πληθυσμών από τις εστίες του στην Δυτική όχθη.

Κάθε φορά που δεν γίνεται μάλιστα με ταχύτητα «το δικό του», απειλέι ανοιχτά και δημόσια των Νετανιάχου πως θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό και θα ρίξει την Κυβέρνηση.

Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα βέβαια δεν έχει γίνει, αλλά η αλήθεια είναι πως και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν έχει «χαλάσει το παραμικρό χατίρι» στον εταίρο του, όσο ακραία κι αν ήταν η βουλή του.

Από την περασμένη Παρασκευή όταν ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε αυτό που ονόμασε ως «ισραηλινή πρόταση τριών σημείων», ο Μπεν Γκβίρ απειλεί πως εάν έχουν βάση τα όσα λένε οι ΗΠΑ τότε ο ίδιος δεν πρόκειται να συνταχθεί με εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός και θα αποχωρήσει ακόμη κι αν ο Πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται για διμερείς – κρίσιμες – επαφές στην Ουάσιγκτον.

Το μήνυμα που τελικά έσβησε - Τι συνέβη τελικά

Σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά, ο Νετανιάχου δημόσια δεν έχει πει – όπως επιλέγει από τις 7 Οκτωβρίου – το παραμικρό, αλλά ο Μπεν Γκβίρ βγήκε και για πρώτη φορά αναδιπλώθηκε.

Ο εκφραστής των εποίκων στην Κνεσέτ, αφού ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνυμα για ολοκληρωτικό πόλεμο με την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αποφάσισε να σβήσει και το πρόσφατο μήνυμα – απειλή για διάλυση της Κυβέρνησης.

Μέσα στο Ισραήλ αναφέρουν πως η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει προέλθει μετά από πιέσεις από τον Νετανιάχου, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει να σιωπά αντί να επιτίθεται σε τέτοιες καταστάσεις και είναι μία κίνηση που έρχεται μετά το μήνυμα και την επίσημη ανακοίνωση από το κόμμα των υπερορθόδοξων εβραίων που επίσης αποτελεί πυλώνα της Κυβέρνησης Νετανιάχου.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, αν και πέρασε στα «ψιλά», υπογραμμίζει πως το Shas είναι μαζί με τον Πρωθυπουργό και τον στηρίζει στο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός, όπως αυτό εκφράστηκε από τον Τζο Μπάιντεν.

Κι αν το Shas δεν είναι ευρέως γνωστό εκτός Ισραήλ, είναι ο βασικότερος λόγος που ο Νετανιάχου έχει Κυβέρνηση, καθώς συνεισφέρει σε αυτή με 11 ολόκληρες έδρες.

Το τέλος του κεφαλαίου «Γάζα» και το μέτωπο με τη Χεζμπολάχ

Με αυτό ως όπλο, ο Νετανιάχου επί της ουσίας δεν είχε να κάνει και πολλά για να φέρει τον Μπεν Γκβριρ στη θέση να κάνει την πρώτη του δημόσια «κωλοτούμπα» και να ξεκινήσει να ασχολείται με το νέο μέτωπο που αναμένεται άμεσα να ανοίξει το Ισραήλ αυτό στον Βορρά με την Χεζμπολάχ.

Πηγές από την Κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως σήμερα περισσότερο από ποτέ ο Νετανιάχου έχει πάρει την απόφαση να τελειώσει με το «κεφάλαιο» Γάζα, εάν και εφόσον λάβει αυτά που θέλει και ζητά από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

«Χαστούκι» στον Τραμπ, τυχόν στήριξη Νετανιάχου στον Μπάιντεν

Εάν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, λένε οι ίδιες πηγές, δεν είναι απίθανο ο «Μπίμπι» να στηρίξει ανοιχτά και την υποψηφιότητα Μπάιντεν για τις επερχόμενες εξαιρετικά πολωμένες Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, μία κίνηση που θα ήταν ηχηρότατο «χαστούκι» για τον στενό του φίλο Τραμπ.

Έπεσαν οι υπογραφές για τα 25 νέα F-35

Οι ΗΠΑ την ίδια στιγμή εμφανίζονται σήμερα πιο διαλλακτικές από ποτέ στο να στηρίξουν τα σχέδια του Ισραήλ εάν το σχέδιο για την Γάζα γίνει δεκτό ειδικά το εδάφιο που αφορά την επόμενη ημέρα στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της επαναπροσέγγισης εντάσσεται και η υπογραφή που μπήκε με κάθε επισημότητα εχθές από το Ισραηλ, στους όρους του συμβολαίου με το οποίο η χώρα θα προμηθευτεί ακόμη 25 νέα F-35 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό μαχητικών πέμπτης γενιάς που θα έχει στο οπλοστάσιό της στα 75(!!!).

Τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια που θα δώσει το Ισραήλ στην πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ άμεσα, άσχετα από το εάν θα εκκινήσει να λαμβάνει τα μαχητικά από το 2028, είναι ένα μικρό τίμημα για την «υπερηφάνεια» του πιο σκληροτράχηλου πολιτικού στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης