ΚΟΣΜΟΣ

Η «σιωπή» Νετανιάχου στο Ισραήλ και η ομιλία στο Κογκρέσο - Τι θα πει στους Αμερικανούς

Η «σιωπή» Νετανιάχου στο Ισραήλ και η ομιλία στο Κογκρέσο - Τι θα πει στους Αμερικανούς

Διαδήλωση κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο, 1 Ιουνίου 2024

AP Photo/Maya Alleruzzo

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου αποδέχθηκε την πρόταση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και να μιλήσει στο Σώμα του Κογκρέσου, αλλά το ζήτημα είναι τι θα πει που δεν μπορεί να εκφράσει πρώτα στους ίδιους τους πολίτες της χώρας του.

Ο Νετανιάχου αναμένεται άμεσα να μεταβεί στην Ουάσιγκτον στην πρώτη εκτός συνόρων επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού από τις 7 Οκτωβρίου.

Το Κογκρέσο με επιστολή που υπογράφουν οι επικεφαλείς τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας, κοινώς και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι, προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ ο οποίος θα γίνει ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που θα απευθυνθεί στο Σύνολο του αμερικανικού πολιτικού κόσμου για τέταρτη φορά.

Το σχέδιο τριών φάσεων του Μπάιντεν για την Γάζα

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν για το σχέδιο σε τρεις φάσεις που έχει εκπονηθεί σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο από το ίδιο το Ισραήλ, προκειμένου να υπάρξει αρχικά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στη συνέχεια να οικοδομηθεί βήμα- βήμα η επόμενη ημέρα στο παλαιστινιακό θύλακα.

Η τοποθέτηση αυτή από την πλευρά του Μπάιντεν και η επιμονή ανώτατων διπλωματών αλλά και του Λευκού Οίκου πως το συγκεκριμένο σχέδιο έχει 100% την υπογραφή και την σφραγίδα του Ισραήλ, έχει δημιουργήσει σημαντικές δομήσεις στο εσωτερικό της Κυβέρνησης.

Σμόντρις και Μπεν Γκβιρ, οι ακροδεξιού πυλώνες της κυβέρνησης, ξεκαθάρισαν πως εάν αυτό το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή η Κυβέρνηση θα πέσει. Από την άλλη δεν έχει υπάρξει καμία τοποθέτηση – διάψευση από την πλευρά του πρωθυπουργικού γραφείου, κάτι που όπως είναι λογικό φέρνει ακόμη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Τοποθέτηση τριών σημείων ενώπιον του Κογκρέσου

Τι όμως θα πει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Κογκρέσο;

Επίσημα πηγές από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού του Ισραήλ αναφέρουν πως ο Νετανιάχου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει αυτοπροσώπως το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει η Χαμάς και κυρίως να υπεραμυνθεί των πρακτικών του Ισραήλ εντός της Γάζας.

Ο Νετανιάχου αναμένεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να ξεκαθαρίσει πως η επόμενη ημέρα στην περιοχή δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση τη Χαμάς (ούτε και την Φατάχ) και πως οι ΗΠΑ θα πρέπει ως εγγυήτρια – σύμμαχος να στηρίξει τις θέσεις του Ισραήλ.

Εντός του Κογκρέσου ο Νετανιάχου είναι δεδομένο πως θα ευχαριστήσει θερμά για την στήριξη σε κάθε επίπεδο και θα επικρίνει ανοιχτά τα διπλωματικά «χαστούκια» από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο αλλά και το Διεθνές Δικαστήριο.

Το κλίμα στο εσωτερικό του Ισραήλ

Το συγκεκριμένο ταξίδι όμως στις ΗΠΑ, δεν φαίνεται να κατευνάζει ούτε και την κοινή γνώμη, που απαιτεί εδώ και μήνες την επιστροφή των ομήρων και την παραίτηση του Πρωθυπουργού.

Μπορεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας να έχει αποδεχθεί πως οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος και σημαντικότερος σύμμαχος της χώρας του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θέλει να ακούσει για τα σχέδια του Πρωθυπουργού από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νετανιάχου ο οποίος θα βρεθεί σύντομα στην Πρωτεύουσα των ΗΠΑ, δεν έχει παραχωρήσει ούτε «μονόστηλο» σε τοπικό δημοσιογράφο από την αρχή της κρίσης και το «Μαύρο Σάββατο».

Φήμες για συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ

Το τι θα ειπωθεί επίσης πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς κάμερες και με ποιους θα έχει συνάντηση ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αλλά υπάρχουν όλο και πιο έντονες φήμες πως δεν είναι απίθανο να δει τον στενό του φίλο Ντόναλντ Τραμπ.

Εάν αυτές οι φήμες ευσταθούν, τότε ξεκάθαρα ο Νετανιάχου θα έχει κάνει μία κίνηση επιθετική προς τον Τζο Μπάιντεν, που ακόμη κι αν τον δεχθεί στο οβάλ γραφείο θα έχει απωλέσει και την τελευταία ικμάδα πολιτικού πολιτισμού που οφείλει να δείξει στον άνθρωπο που σε καιρό πολέμου βρέθηκε αυτοπροσώπως στο Τελ Αβίβ για να τον στηρίξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ