ΚΟΣΜΟΣ

Το «όχι» της Χαμάς, οι πιέσεις στον Νετανιάχου και η «ανάφλεξη» του μετώπου στο Λίβανο

Το «όχι» της Χαμάς, οι πιέσεις στον Νετανιάχου και η «ανάφλεξη» του μετώπου στο Λίβανο

Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας στο νότιο Ισραήλ

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Στον «αέρα» συνεχίζει να βρίσκεται η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς μετά και την πρόταση που κατέθεσε ο Τζο Μπάιντεν, καθώς η παρατεταμένη καθυστέρηση της απάντησης Νετανιάχου, βρίσκει «αρνητική» και τη Χαμάς.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το ισλαμιστικό κίνημα δεν αποδέχεται συμφωνία χωρίς οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας: «Ζητήσαμε από τους μεσολαβητές να εξασφαλίσουν ρητή δέσμευση του Ισραήλ για οριστική κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση (των στρατευμάτων του) από τη Γάζα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, Οσάμα Χαμντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό.

Μακρόν σε Νετανιάχου: Αποδέξου την πρόταση Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και επανέλαβε την έκκληση προς τη Χαμάς – της οποίας η ευθύνη, όπως ανέφερε, είναι συντριπτική – να αποδεχθεί αυτήν τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, τονίζοντας πως η δοκιμασία των Παλαιστινίων πρέπει να τελειώσει και ότι η μαζική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να γίνει χωρίς άλλα εμπόδια, μέσω όλων των διαθέσιμων οδών.

Ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ακόμη ότι αυτή η συμφωνία θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου μια αξιόπιστη προοπτική για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, η μόνη ικανή να παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ και να ανταποκριθεί στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων και επανέλαβε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να συμβάλει σε ένα πλαίσιο ειρήνης και ασφάλειας για όλους. Η Γάζα πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και μια μεταρρυθμισμένη και ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, πρέπει να διασφαλίσει τη διακυβέρνησή της, ανέφερε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

Μπάιντεν: «Ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για πολιτικούς λόγους»

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η συνέντευξή που παραχώρησε ο Τζο Μπάιντεν στο περιοδικό «Time», όπου ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στην κριτική που δέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχετικά με τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα.

Ειδικότερα δήλωσε πως «...υπάρχει κάθε λόγος για τους ανθρώπους να βγάλουν το συμπέρασμα ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για πολιτικούς λόγους», ενώ ερωτηθείς για το εάν το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, ο Μπάιντεν απάντησε ότι «είναι αβέβαιο».

Επίσης, στην ίδια συνέντευξη, ο Μπάιντεν επισήμανε ότι μια συμφωνία ομαλοποίησης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας θα ήταν «συντριπτικά προς το συμφέρον των ΗΠΑ».

Ωστόσο, οι ακροδεξιοί εταίροι του συνασπισμού Νετανιάχου απειλούν με κατάρρευση της κυβέρνησης εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμφωνήσει στην πρόταση εκεχειρίας.

Ισραήλ: Υπεγράφη συμφωνία για 25 μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ

Πάντως, ενώ ο Νετανιάχου εξακολουθεί να μην απαντά στην πρόταση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την απόκτηση 25 μαχητικών αεροσκαφών F-35 έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Αυτό ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, το οποίο σκοπεύει έτσι να αυξήσει σε 75 τον αριθμό των προηγμένων μαχητικών της Lockheed Martin που θα διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία της χώρας.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι υπεγράφη επισήμως η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance / LOA) για τα 25 μαχητικά, τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2028 με ρυθμό 3-5 αεροσκαφών ετησίως.

«Έτοιμοι για πόλεμο και με τη Χεζμπολάχ»

Παράλληλα, ο στρατιωτικός αρχηγός Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του είναι έτοιμη για στρατιωτική επίθεση κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο και η απόφαση είναι πολύ κοντά. «Είμαστε προετοιμασμένοι, μετά από εκτεταμένη εκπαίδευση, για επίθεση στο βορρά», είπε σε μαγνητοφωνημένη δήλωση και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε κοντά στο σημείο απόφασης».

«Επιτιθέμεθα εδώ και οκτώ μήνες και η Χεζμπολάχ πληρώνει βαρύ τίμημα. Έχει αυξήσει τις δυνάμεις της τις τελευταίες ημέρες και είμαστε προετοιμασμένοι μετά από μια πολύ καλή διαδικασία προετοιμασίας… να προχωρήσουμε σε επίθεση στο βορρά», τόνισε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του Χαλεβί ακολούθησαν εκείνες του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος υποστήριξε σήμερα πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους στα βόρεια σύνορα, προτρέποντας σε πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ