ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Δεκαέξι παιδιά τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα

Λίβανος: Δεκαέξι παιδιά τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα
AP Photo/Mohammad Zaatari

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σήμερα Σάββατο (1/6) χωριά στο νότιο Λίβανο, τραυματίζοντας 16 παιδιά, σύμφωνα με την υγειονομική αρχή της Χεζμπολάχ, μετά την ανάληψη ευθύνης από το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου για επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ και τη δήλωσή του ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει συχνά πυρά με τον ισραηλινό στρατό σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Παλαιστίνιο σύμμαχό της.

Πηγή της Ισλαμικής Επιτροπής Υγείας, που συνδέεται με το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου, δήλωσε ότι «16 παιδιά ηλικίας από 4 έως και 14 ετών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο λόγω των τραυματισμών που υπέστησαν» κατά τη διάρκεια πλήγματος «από ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος».

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI) του Λιβάνου μετέδωσε ότι ισραηλινή επιδρομή προκάλεσε τον τραυματισμό επτά ανθρώπων στην πόλη Σιντικίν, στην περιοχή της Τύρου. Νωρίτερα σήμερα, το φιλοϊρανικό κίνημα ανακοίνωσε ότι «κατέρριψε ντρόουν τύπου Hermes 900».

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ένας «πύραυλος εδάφους-αέρος» κατέρριψε ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του που «επιχειρούσε στον εναέριο χώρο του Λιβάνου».

Το σιιτικό κίνημα εκφράζοντας τη λύπη του για τον θάνατο δύο μαχητών του από πυρά του ισραηλινού στρατού την Παρασκευή, δήλωσε σήμερα ότι διεξήγαγε αεροπορική επίθεση «με τη βοήθεια εκρηκτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είχαν στόχο θέσεις αξιωματικών και στρατιωτών του εχθρού».

Η επίθεση είναι μια «απάντηση» σε πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μοτοσικλέτας στο Ματζντάλ Σελμ κατά το οποίο τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι το πρωί, εξήγησε η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ισραήλ: Δύο τρομοκράτες της Χεζμπολάχ δρούσαν στην περιοχή

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «δύο τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που δρούσαν στην περιοχή Ματζντάλ Σελμ επλήγησαν από αεροπλάνο».

Η Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι πραγματοποίησε σήμερα και άλλες επιθέσεις κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού, «σε απάντηση για τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των τοποθεσιών του νότου και κατοικιών αμάχων».

«Ο εχθρός (το Ισραήλ) κλιμάκωσε τις επιθέσεις του τη χθεσινή νύχτα», μετέδωσε σήμερα το ANI, κάνοντας λόγο συγκεκριμένα για μια «σειρά πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προκάλεσαν θανάτους, τραυματισμούς και μεγάλες ζημιές» σε αρκετές συνοριακές περιοχές.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν επίσης στόχο σήμερα αρκετές περιοχές του νότιου Λιβάνου, μετέδωσε απόψε το ΑΝΙ.

Σήμερα το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του έπληξαν το βράδυ της Παρασκευής «σημαντικές εγκαταστάσεις» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, κυρίως στην παράκτια πόλη 'Ααντλουν, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, «σε απάντηση για τα πυρά προς το βόρειο Ισραήλ».

Ισραήλ: Απάντηση για τα πυρά προς το βόρειο Ισραήλ

Το βράδυ της Παρασκευής, μια γυναίκα σκοτώθηκε στα περίχωρα της Άαντλουν και αρκετοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους εναντίον σπιτιού το οποίο «καταστράφηκε ολοσχερώς», σύμφωνα με το ANI.

Σχεδόν οκτώ μήνες διασυνοριακής βίας μετρούν κάπου 450 νεκρούς στον Λίβανο, στην πλειοψηφία τους μαχητές και περισσότερους από 80 πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην ισραηλινή πλευρά, τουλάχιστον 14 στρατιώτες και 11 πολίτες σκοτώθηκαν σε αυτές τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τις αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ