ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Νέο πλάνο της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας - Το Χάρκοβο και τα άλλα δύο βασικά μέτωπα

CNNi: Νέο πλάνο της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας - Το Χάρκοβο και τα άλλα δύο βασικά μέτωπα

Ένα κατεστραμμένο θέρετρο φαίνεται από ψηλά μετά από μια ρωσική επίθεση με ρουκέτα κοντά στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Μπορεί η Δύση να ετοιμάζεται για μια γενικευμένη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Τζο Μπάιντεν να ανάβει το «πράσινο φως» για χτυπήματα σε ρωσικά εδάφη με αμερικανικά όπλα, όμως, αυτό δεν δείχνει να πτοεί το Κρεμλίνο. Η Ρωσία άνοιξε ένα νέο μέτωπο στην εισβολή της στην Ουκρανία, εξαπολύοντας μια αιφνιδιαστική επίθεση στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, αφού μέχρι τώρα είχε συγκεντρώσει μεγάλο μέρος των δυνάμεών της στα ανατολικά.

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες «τρύπωσαν» στα βόρεια σύνορα, αναγκάζοντας την Ουκρανία να μετακινήσει στρατεύματα από άλλες περιοχές για να υπερασπιστεί την περιοχή.

Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η Ρωσία εκμεταλλεύεται τα κύρια τρωτά σημεία της Ουκρανίας: ανεπαρκές ανθρώπινο δυναμικό, ελλείψεις πυροβολικού, αραιή αεράμυνα και ανεπαρκείς αμυντικές οχυρώσεις.

Οι ταξιαρχίες πρώτης γραμμής της Ουκρανίας περιμένουν απεγνωσμένα πυρομαχικά από συμμάχους και νέους νεοσύλλεκτους για να παράσχουν το τόσο απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.

ukrmap1.png

CNNi

Το CNNi χαρτογράφησε τα τρία βασικά μέτωπα όπου μαίνονται τώρα οι μάχες, παρακολουθώντας τις οριακές νίκες της Ρωσίας κατά μήκος μιας πρώτης γραμμής που στο παρελθόν είχε παγώσει για μήνες.

Στο βορρά, τα στρατεύματα της Μόσχας στοχεύουν να φέρουν τα στρατεύματά της εντός εμβέλειας του Χαρκόβου. Κατά μήκος του νότιου μετώπου, η μάχη συνεχίζεται για την ανακατάληψη των χωριών που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης της Ουκρανίας πέρυσι και την περαιτέρω προώθηση στο ουκρανικό έδαφος.

Το μέτωπο του Χαρκόβου

Η διασυνοριακή επίθεση είδε τους Ρώσους να παίρνουν γρήγορα τον έλεγχο πολλών χωριών. Έκτοτε, η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην περιοχή καθώς προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο των βασικών οικισμών Βοβτσάνσκ και Λίπτσι.

kharkiv_map.png

CNNi

Το Λίπτσι, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια του Χαρκόβου, βρίσκεται υπό σφοδρή πολιορκία με συνεχείς βομβαρδισμούς. Η κατάληψη του μεγάλου χωριού θα επέτρεπε στα ρωσικά στρατεύματα να τοποθετήσουν το πυροβολικό τους εντός εμβέλειας της πόλης του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, η οποία δέχεται επίσης πυραυλικές επιθέσεις.

Η επίθεση επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να εκτρέψει τους ήδη περιορισμένους ουκρανικούς πόρους μακριά από άλλες γραμμές του μετώπου και να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας από τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές συνοριακές περιοχές. Η κοντινή ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, για παράδειγμα, δέχεται ολοένα και περισσότερες επιθέσεις από την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες.

Το μέτωπο της ανατολής – Αβντίβκα και Μπαχμούτ

Πριν από την επίθεση στο Χάρκοβο, η Ρωσία είχε επικεντρώσει σε μεγάλο βαθμό τις επιθετικές της επιχειρήσεις στα ανατολικά. Η κατάληψη της ανατολικής βιομηχανικής ζώνης της Ουκρανίας, του Ντονμπάς, παραμένει ένας σημαντικός στόχος του Κρεμλίνου.

map.jpg

CNNi

Τον Φεβρουάριο, τα στρατεύματα της Μόσχας σημείωσαν μεγάλη επιτυχία σε αυτό το μέτωπο όταν κατέλαβαν την πόλη Αβντίβκα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η απόφαση να αποσυρθεί πάρθηκε για να «σώσει τις ζωές των στρατιωτών μας».

Από τότε, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει σταθερή πρόοδο προς τα δυτικά, με κατεύθυνση προς το Ποκρόβσκ, το οποίο χρησιμεύει ως ζωτικός στρατιωτικός κόμβος στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βόρεια, η ανατολική πόλη Μπαχμούτ ανακαταλήφθηκε από τους Ρώσους την άνοιξη του 2023 μετά από μια σκληρή μάχη εννέα μηνών. Τώρα, οι δυνάμεις της Ρωσίας κινούνται δυτικά προς το Τσασίβ Γιαρ. Ο έλεγχος της περιοχής θα έφερνε τα στρατεύματα του Πούτιν πιο κοντά στη στρατηγική πόλη Κραματόρσκ.

Η μάχη για το Ρομποτίν

Πιο νότια, οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται πίεση νοτιοανατολικά της Ζαπορίζια, μια από τις λίγες περιοχές όπου σημείωσαν επιτυχία, αν και μέτρια σε μέγεθος, στην αντεπίθεση του περασμένου καλοκαιριού.

robotyna_map.png

CNNi

Το Ρομποτίν, ένα μικροσκοπικό χωριό που τώρα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, άλλαξε χέρια αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Καταλήφθηκε για πρώτη φορά από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου 2022 και η Μόσχα διεκδίκησε ξανά τον έλεγχό της νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κάτι που διέψευσε η Ουκρανία.

Η μάχη για το Ρομποτίν υπογραμμίζει το πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης και είναι μια καθαρή απεικόνιση της φύσης των μαχών, με τον πόλεμο να αποφασίζεται σε σκληρές μάχες για συχνά εγκαταλειμμένα χωριά.