ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ανάμεσα σε δύο πολέμους: Ο Μπάιντεν «κλείνει» το μέτωπο στη Γάζα, ώρα... ανάφλεξης στην Ουκρανία

Ανάμεσα σε δύο πολέμους: Ο Μπάιντεν «κλείνει» το μέτωπο στη Γάζα, ώρα... ανάφλεξης στην Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν δεν βλέπει την ώρα να... τελειώνει με το μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή

AP Photo/Evan Vucci

Την ώρα που οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία βρίσκονται σε παράλληλη «έκρηξη», η Δύση παρακολουθεί δύο πολέμους στους οποίους μπορεί να μην συμμετέχει, εμπλέκεται όμως όλο και πιο ενεργά. Κάπου εκεί, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως έχει επιλέξει να «κλείσει» το ένα μέτωπο και να «φουντώσει» το άλλο χαράσσοντας νέα στρατηγική μπροστά σε μια τεράστια γεωπολιτική κρίση.

Υπό τον κίνδυνο κλιμάκωσης της παράλληλης σύρραξης, ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται να αντεπεξέλθει στους κλυδωνισμούς, έχοντας προφανώς και στο πίσω μέρος του μυαλού του τις ανοιχτές εσωτερικές μάχες εν όψει των αμερικανικών εκλογών με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κάπως έτσι, ο ίδιος έφτασε να αποκαλύψει πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα την οποία... κατέθεσε το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προτρέποντας τη Χαμάς να την αποδεχθεί και τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί» αυτή η ευκαιρία για μια συμφωνία. Στο σχέδιο που «έριξε στο τραπέζι» ο Μπάιντεν αναφέρονται τρία βασικά στάδια:

Η πρώτη φάση θα έχει διάρκεια έξι εβδομάδων και προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Σε αυτή τη φάση της συμφωνίας οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στη διάρκεια αυτών των έξι εβδομάδων, το Ισραήλ και η Χαμάς θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση, που προβλέπει τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών. Εφόσον οι διαπραγματευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο επεκταθούν πέρα των έξι εβδομάδων, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχίζεται καθ΄όλη τη διάρκεια.

Η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων που βρίσκονται στη ζωή και την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα.

Στην τρίτη φάση της πρότασης προβλέπεται η εκπόνηση ενός μεγάλου σχεδίου ανοικοδόμησης της Γάζας.

«Καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος»

«Ξέρω ότι ορισμένοι στο Ισραήλ, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, δεν θα συμφωνήσουν με το σχέδιο», τόνισε ο Μπάιντεν, προτρέποντας την ισραηλινή ηγεσία να στηρίξει τη συμφωνία, παρά τις πιέσεις που ενδεχομένως θα δεχτεί: «Ζητώ από τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφθούν τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη μια επίθεση σαν αυτήν της 7ης Οκτωβρίου 2023. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος για το Ισραήλ να απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς, αν συνεχίσει τον πόλεμο.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει πάντα ό,τι χρειάζεται για να αμύνεται.

Η ισραηλινή πρόταση έχει μεταφερθεί ήδη στο Κατάρ και τη Χαμάς και οι μεσολαβήτριες χώρες, το Κατάρ και η Αίγυπτος, εργάζονται για να εξασφαλίσουν τη διαβεβαίωση ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, συνέχισε: «Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν βιώσει μια «κόλαση» και «πάρα πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν».

Νετανιάχου: Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας

Απαντώντας ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε τον Μπάιντεν δηλώνοντας την Παρασκευή ότι το Ισραήλ εξουσιοδότησε διαπραγματευτές να παρουσιάσουν μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί να επιστρέψουν οι ομήροί μας το συντομότερο δυνατό και εργάζεται για να τον επιτύχει αυτό τον στόχο», ανέφερε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τη διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα περίγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου, επιμένοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων και της καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Επικίνδυνη κλιμάκωση ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία

Και αν στη Μέση Ανατολή, ο Μπάιντεν δείχνει να... βιάζεται για την κατάπαυση του πυρός, το άκρως αντίθετο συμβαίνει στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Μετά και την επισημοποίηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι εγκρίθηκε το αίτημα για χρήση αμερικανικών όπλων σε ρωσικό έδαφος, πλέον η διεθνής ανησυχία μεγαλώνει.

Τις προηγούμενες εβδομάδες το Κίεβο ζήτησε την άδεια να «χτυπήσει» στη Ρωσία και από χθες φαίνεται πως την έχει λάβει, πληροφορία που επιβεβαίωσε το CNNi.

Σήμερα, ο Μπλίνκεν, επισημοποίησε την απόφαση του Μπάιντεν για... ανάφλεξη του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα». Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι «...οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «...στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία».

Ζελένσκι: «Αυτό είναι ένα βήμα εμπρός...»

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι που έχει κάθε λόγο να αισθάνεται «δικαιωμένος» από αυτή την εξέλιξη ,τόνισε πως το Κίεβο έλαβε «ένα μήνυμα» από την Ουάσινγκτον, που μπορεί να αποτελέσει «ένα βήμα προς τα εμπρός», χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Λάβαμε ένα μήνυμα από την αμερικανική πλευρά νωρίς σήμερα το πρωί. Έλαβα αυτό το μήνυμα από τους στρατιωτικούς μου, αλλά δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Θέλω να δω τι θα συμβεί στην πράξη, αλλά νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κάποιο βήμα προς τα εμπρός προς έναν στόχο που θα έπρεπε να είχε συζητηθεί νωρίτερα», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των σκανδιναβικών χωρών και της Ουκρανίας.

«Πιστεύω πως η χρήση οποιουδήποτε όπλου, δυτικού τύπου όπλου, στο έδαφος της Ρωσίας είναι θέμα χρόνου. Αλλιώς δεν πρόκειται για δίκαιη ειρήνη», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη.

Η πυρηνική απειλή από τη Ρωσία

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε πως οι αξιωματούχοι από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά αυτοί που εδρεύουν στην Ευρώπη και πιο ειδικά στις μικρές ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση του τι διακυβεύεται.

«Θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι χώρες τους είναι μικρές και πυκνοκατοικημένες, κάτι που είναι ένας παράγοντας που πρέπει να υπολογίσουν πριν αρχίσουν να μιλούν για χτύπημα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα και, χωρίς αμφιβολία, το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Νμίτρι Μεντβέντεφ μίλησε ανοιχτά για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα εναντίον της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα μίλησε ξανά για δυνητικό «γενικευμένο πόλεμο».

Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ο Μεντβέντεφ, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν, είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».

Δεν... φοβάται ο Στόλτενμπεργκ

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ απορρίπτει τις ρωσικές απειλές: «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο (…) Αποτελεί μέρος των προσπαθειών του (Ρώσου) προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο ίδιος πριν από την έναρξη συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Πράγα.

Ο Στόλτενμπεργκ, που τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, υποβάθμισε τη σημασία της αμερικανικής αλλαγής στάσης, υπογραμμίζοντας ότι δυτικά όπλα έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο χωρίς να τεθεί κανένας περιορισμός στη χρήση τους.

«Και σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση, η Ρωσία είναι αυτή που ξεκίνησε την κλιμάκωση εισβάλλοντας σε άλλη χώρα και τη συνέχισε τις τελευταίες εβδομάδες ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο: πλήττοντας την Ουκρανία από θέσεις που βρίσκονται βαθιά στη Ρωσία», κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.