Το «μετά» των Ολυμπιακών Αγώνων σε έξι πόλεις-σταθμούς (pics)
Newsroom
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η περίοδος που μία πόλη αποτελεί το κέντρο της προσοχής για ολόκληρο τον πλανήτη. Ταυτόχρονα, είναι και η περίοδος που μερικά εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια δαπανούνται σε εγκαταστάσεις, κτίρια και στάδια, ενώ, συνήθως, μετά το πέρας της μεγάλης αθλητικής φιέστας, μένουν αναξιοποίητα.
Η εικόνα κάθε χώρας επιβάλλεται να είναι αψεγάδιαστη κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Η οικονομική αδιαφάνεια, όμως, είναι μία κοινή συνιστώσα όλων των διοργανώσεων που εν τέλει επιβαρύνει πολύ σημαντικά για τα επόμενα χρόνια τον προϋπολογισμό του κράτους.
Ο Ελβετός φωτογράφος, Bruno Helbling, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια νέα του δουλειά, με τον τίτλο «Olympic realities. Sechs Städte nach dem Grossanlass. Six cities after the Games», από τον οίκο Birkhäuser και είναι μια δίγλωσση έκδοση με ιδιαίτερο σχεδιασμό και ενδιαφέρον.
Πρόκειται για ένα βιβλίο με φωτογραφίες και κείμενα γύρω από έξι πόλεις που διοργάνωσαν ολυμπιακούς αγώνες. Το βασικό ερώτημα αφορούσε σε ποια κατάσταση και σε ποια χρήση βρίσκονται σήμερα οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ως εκ τούτου, δίπλα στο «φωτορεπορτάζ» για κάθε πόλη βρίσκουμε ένα σύντομο ιστορικό με κριτικές παρατηρήσεις γύρω από την ολυμπιακή διοργάνωση και τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης.
Οι ολυμπιακές πόλεις στο «Olympic realities» είναι το Βερολίνο (1936), το Σαράγεβο (1984), η Αθήνα (1896 και 2004), το Τορίνο (2006), το Πεκίνο (2008) και το Σότσι (2014).
Οι φωτογραφίες του Bruno Helbling θα παρουσιαστούν στο Architekturforum της Ζυρίχης σε έκθεση με τίτλο «Bruno Helbling: Olympic Realities» από 2/9 έως 7/10/2016.