ΚΟΣΜΟΣ

Η Ανθρωπόκαινος μπορεί να περιμένει – Επιστημονικό «όχι» στη νέα γεωλογική εποχή

Η Ανθρωπόκαινος μπορεί να περιμένει – Επιστημονικό «όχι» στη νέα γεωλογική εποχή

Η λίμνη Κρόφορντ στο Οντάριο του Καναδά είναι το σημείο όπου αποτυπώνονται καλύτερα οι γεωλογικές επιπτώσεις της Ανθρωπόκαινου εποχής

Conservation Halton

Οι επιστήμονες καταψήφισαν μια πρόταση για την ανακήρυξη μιας νέας γεωλογικής εποχής που θα ονομάζεται Ανθρωπόκαινος και θα αντικατοπτρίζει το πόσο βαθιά έχει αλλάξει τον πλανήτη η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η πρόταση απορρίφθηκε από τα μέλη της Υποεπιτροπής Τεταρτογενούς Στρωματογραφίας, η οποία αποτελεί μέρος της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών με ποσοστό 66%.

Η ψηφοφορία ακολούθησε μια 15ετή διαδικασία για την επιλογή ενός γεωλογικού χώρου που θα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις επιπτώσεις της ανθρωπότητας στον πλανήτη. Η Ομάδα Εργασίας Ανθρωπόκαινου, η οποία ηγήθηκε της προσπάθειας, προέβη σε μια ανακοίνωση τον Ιούλιο του 2023, η οποία προσδιόρισε ως τοποθεσία τη λίμνη Κρόφορντ στο Οντάριο, λόγω του τρόπου με τον οποίο τα ιζήματα από τον πυθμένα της λίμνης αποκαλύπτουν τα γεωχημικά ίχνη από δοκιμές πυρηνικών βομβών, συγκεκριμένα πλουτωνίου, από το 1950.

Ωστόσο, σε δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη (6/3), ο Γιαν Ζαλάσιεβιτς, πρόεδρος της υποεπιτροπής και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, επισημαίνει ότι η ψηφοφορία «διεξήχθη κατά παράβαση» του καταστατικού της ομάδας και ότι έχει ζητήσει έρευνα, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει το ενδεχόμενο ακύρωσης της ψηφοφορίας.

Από την Ολόκαινο στην Ανθρωπόκαινο

Η γεωλογική κλίμακα χρόνου παρέχει το επίσημο πλαίσιο για την κατανόηση της ιστορίας της Γης που φτάνει μέχρι 4,5 δισεκατομμύρια έτη στο παρελθόν. Οι γεωλόγοι χωρίζουν την ιστορία του πλανήτη μας σε μεγααιώνες, αιώνες, περιόδους και εποχές.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή ζούμε στην Ολόκαινο εποχή, η οποία ξεκίνησε πριν από 11.700 χρόνια, όταν οι πάγοι και οι παγετώνες άρχισαν να υποχωρούν. Η Ολόκαινος αποτελεί το τέταρτο μέρος της Νεογενούς Περιόδου, δεύτερης υποδιαίρεσης του Καινοζωικού αιώνα, που με τη σειρά του αποτελεί μέρος του Φανεροζωικού μεγαιώνα – που εκτείνεται από 539 εκατομμύρια χρόνια πριν έως σήμερα.

Αν και λίγοι επιστήμονες αμφισβητούν τον αντίκτυπο που έχει επιφέρει ο άνθρωπος στον πλανήτη, η γεωλογική κοινότητα διχάστηκε σχετικά με το αν οι αλλαγές έφτασαν στο επίπεδο της εποχής, υποδηλώνοντας ότι ήταν πολύ νωρίς από γεωλογική άποψη για να δεχτούμε ότι από την Ολόκαινο περάσαμε στην Ανθρωπόκαινο εποχή.

«Πολύ απογοητευτικό»

Ο Κόλιν Γουότερς, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ανθρωπόκαινου, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «πολύ απογοητευτικό».

«Έχουμε πολλούς διακεκριμένους ερευνητές στον τομέα της εξειδίκευσής τους, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν ως ομάδα, υπό άτυπη ιδιότητα, να υποστηρίζουν την υπόθεση ότι τα στοιχεία για την Ανθρωπόκαινο ως εποχή πρέπει να επισημοποιηθούν, καθώς συνάδουν με τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάζονται στην εισήγηση», δήλωσε στο CNNi ο Γουότερς, επίτιμος καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας, Γεωλογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Με πληροφορίες από: Proposal to mark a new chapter in Earth’s history rejected, scientists say by Katie Hunt, CNN