ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν τέθηκε κανένας όρος από τις ΗΠΑ για τα F-16

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν τέθηκε κανένας όρος από τις ΗΠΑ για τα F-16
AP Photo/Khalil Hamra

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η είδηση ότι η έγκριση της πώλησης των F-16 συνοδεύεται από την δέσμευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο ότι τα μαχητικά αεροσκάφη «απαγορεύεται» δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά συμμάχων χωρών.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τους προέδρους και αντιπροέδρους των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής περιέχει και ρήτρα διακοπής της σύμβασης εάν παραβιαστούν οι συγκεκριμένοι όροι, στους οποίους στο παρελθόν και στην διάρκεια της μακράς διαπραγμάτευσης με το Κογκρέσο είχε συμπεριληφθεί και η μη πραγματοποίηση υπερπτήσεων των F-16 σε ελληνικά νησιά.

Και μπορεί ο συγκεκριμένος όρος να μην είδε το φως της δημοσιότητας καθώς φέρεται να βρίσκεται σε εμπιστευτικό έγγραφο, ωστόσο, από την τουρκική πλευρά, διαψεύδεται ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε όρος.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ έπειτα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχουν όροι κι ότι τα μαχητικά, όταν παραληφθούν, δεν θα μπορούν να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Σε άτυπη ενημέρωση μεσω διαρροών στους διπλωματικούς συντάκτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μάλιστα ότι είναι «αδιανόητο να δέχτηκε ο Ερντογάν έναν τέτοιον όρο, καθώς αν ίσχυε, τότε τίθεται θέμα «εθνικής κυριαρχίας»!

Παράλληλα, στην Τουρκία έχει ανοίξει ο διάλογος -και η... όρεξη- για προμήθεια των F-35, μετά τον εξοβελισμό της χώρας από το πρόγραμμα, λόγω της προμήθειας των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία.

Αυτό συνέβη μετά την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτόρια Νούλαντ, στην Τουρκία, τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως «αν η Ουάσινγκτον θέλει να μάς στείλει τα F–35, πρέπει να δώσει και αντιαεροπορικά συστήματα». Για τους ρωσικούς πυραύλους S–400, θέτουν το ερώτημα: «Μήπως να τους στείλουμε στη Λιβύη, στο Κατάρ ή στη Σομαλία;».